Viimastel päevadel on mind häirinud üks asjaolu: Riigikogu juurde moodustatud Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni sotsiaaldemokraadist esimehe Ardo Ojasalu eestvõttel otsustati komisjoni poolt saata prokuratuuri kiri, kus käsitletakse Keskerakonna rahalisi vahekordi Paavo Pettaile kuuluva ettevõttega Midfield. Minus tekitab küsimusi üksnes mitte see kiri, vaid ka selle ümber valitsev veider õhkkond.

Komisjoni esimees Ardo Ojasalu keeldus mingisugusel ettekäändel näitamast seda kirja ja kommenteerimast selle sisu komisjoni liikmetele, kelle korduvad nõudmised kirjaga tutvumiseks jäeti päevadeks tähelepanuta. Siret Kotka, Keskerakonna esindaja Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonis, tegi eile hommikul kujunenud olukorra kohta avaliku pöördumise pealkirja all „Ojasalu peab salakirjavahetust prokuratuuriga“, mida kajastas uudisteportaal Delfi. Tõsi, Siret Kotka avaldus esitati moonutatud kujul ning oli refereeritud väga napisõnaliselt võrreldes Ardo Ojasalu kommentaariga. Minu hinnangul oli komisjoni esimehe sõnavõtt komisjoni liikme suhtes väga halvustav ning solvav.

Minu andmetel on kogu salajase kirja ning Ardo Ojasalu ärritumise taga prokuratuuri soov saada Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni kasutades ja Ojasalule tellimust esitades minu kohta kompromiteerivat materjali järjekordse kriminaalasja algatamiseks. Minu andmetel väidetakse selles kirjas, et ma olen võltsinud finantsdokumente ning komisjon käsitleb Keskerakonna võlgnevust Midfieldi ees laenuna, mille just mina erakonnale võtnud olevat. Mulle teadaoleva info põhjal palub rahastamise kontrollikomisjon prokuratuuril uurida, kas Toobali tegevuses on kuriteole viitavaid elemente. Kordan veelkord – olen veendunud ja mul on selleks ka põhjust, et selle pöördumise tellis Ojasalult prokuratuur ise.

16. augustil saatsin kõigile Erakondade Rahastamise Järelevalve komisjoni liikmetele kirja, milles selgitasin põhjalikult Keskerakonna ja OÜ Midfield ärilisi suheid, ka tasutud võlgnevusi ning maksegraafikus olevaid võlgnevusi. Lisaks selgitasin, et Keskerakond vähendas 2011. aasta jooksul oma kohustusi 724 191 euro võrra ning kirja kirjutamise hetkeks olid need vähenenud veelgi ligi 560 000 euro võrra. Rõhutasin, et Keskerakonna eesmärgiks on likvideerida esimesel võimalusel kõik võlakohustused. Ranget finantsdistsipliini järgides on Keskerakond näidanud üles head tahet kõikide võlgnevuste tasumiseks. Mitte kuidagi ei ole võimalik käsitleda Eesti Keskerakonna kohustust OÜ Midfieldi ees kui laenu Keskerakonnale.

Niisiis tundub mulle, et prokuratuur on korraldamas sotsiaaldemokraatide ja erakondade rahastamise kontrollikomisjoni abil järjekordset poliitilist vaatemängu kahjustamaks Keskerakonna mainet ja hirmutamaks Keskerakonna koostööpartnereid. Kas prokuratuur vajab järjekordset käiku minu vastu, sest eelmised prokuratuuri väljamõeldised varisevad järjest koost?