Delfi lugeja kirjeldas hiljuti, kuidas Tallinna sadamas tegutsesid taskuvargad. Kuidas kommenteerite?

Põhilised kohad, kus taskuvargad Tallinnas tegutsevad, ongi sadam ja vanalinn. Tallinna vanasadamal ja selle ümbrusel oleme alates 2010. aastast pidevalt silma peal hoidnud ja seal tegutsenud mehi pidevalt vahistatud. 2011. aasta sügisel saime kätte kaheksaliikmelise taskuvaraste pundi ja pärast seda oli aasta-poolteist väga rahulik.

Kuidas kevad taskuvaraste aktiivsust mõjutab?

Taskuvaraste jaoks kestab hooaeg tegelikult kogu aasta. Et see suvi oleks taskuvarguste osas rahulikum, oleme juba päris palju inimesi kahtlustatavana üle kuulanud ning tänase seisuga on üks sadamas tegutsenud varas ka vahistatud. Töö käib muidugi edasi – tänagi käis üks kahtlustatav ütlusi andmas. Paraku tegutseb osa neist, kes 2011. aastal vanglasse sattusid, nüüd jälle tänaval.

Miks nii?

Põhjus on selles, et karistus, mis sarivaraste puhul on enamasti vangistus, ei ole inimese käitumisele mõju avaldanud ja seega jätkab ta vanglast vabanedes varastamist. Ühtlasi võib taskuvarguse saak olla väga suur.

Mis summadest me räägime?

Näiteks 2013. aasta sügisel varastasid kaks taskuvarast soome pensionäri rahakoti koos pangakaardiga. Kuna pangakaardi juures oli ka PIN-kood, siis võtsid vargad sularahaautomaadist välja 4500 eurot. Politseinikud ootasid, kuni raha välja võtnud pätt läks teda oodanud autosse oma kaaslase juurde ja siis peeti nad koos rahaga kinni. Pensionär sai oma 4500 eurot tagasi ja vargad karistada.

Kes peamiselt taskuvarguste ohvriks langevad?

Päevasel ajal on ohvriteks põhiliselt turistid, aga öisel ajal baarides ka kohalikud. Baarides tuleb taskuvarguste kõrval ette ka seda, et inimene jätab rahakoti või telefoni lauale, kust see siis ära varastatakse.

Mida peaks inimene tegema, kui ta taskuvargust pealt näeb või selle ohvriks langeb?

Rahvarohkes kohas liikudes või lõbustusasutuses olles tuleks oma asjadel silm peal hoida. Kindlasti ei tasu jätta käekotti valveta ning mobiiltelefoni ja rahakotti on parem hoida põuetaskus. Taskuvarguse pealtnägija võiks jätta meelde varga tundemärgid ja helistada hädaabinumbril 112. Varguse ohvriks langenu peaks aga politseile avalduse tegema.

Hea lugeja, kui näed kusagil taskuvargaid tegutsemas, siis anna sellest teada aadressil rahvahaal@delfi.ee !