Üheks selliseks piiriteeks on Värska–Saatse maantee, mida mööda liigeldes tuleb kahel korral läbida Vene Föderatsiooni territoorium. Rahvakeeli nimetatakse neid teelõike ka väikeseks ja suureks saapaks.

Kaardilt vaadates meenutabki piiri kulgemine saabast ja maantee oleks saapa sääreks. Saapal liikumiseks on aga kehtestatud reeglid, millega tasuks enne tutvuda.

Enne Vene Föderatsiooni territooriumile jõudmist keelavad maantee äärde paigaldatud liiklusmärgid jalakäijate liiklemise antud teelõigul. Teiseks keelavaks liiklusmärgiks on peatumiskeeld 1 kilomeeter või 50 meetrit. Seega on saapal liiklemine transpordivahendiga, olgu selleks jalgratas, hobuveok või auto, lubatud, kuid keelatud on peatumine.

Vahetult enne piiri on piirivalve paigaldanud maastikule kollast värvi hoiatussildid "SEIS! EESTI PIIR!". Analoogseid piirile jõudmisest teavitavaid hoiatussilte kasutatakse kogu Eesti–Vene maismaapiiril, et marjulised ja muidu puhkajad enese teadmatusest edasi Venemaale ei liiguks.

Jõudmisest Vene Föderatsiooni annavad liiklejale teada mõlemal pool teed asetsevad punase-rohelise triibulised Vene Föderatsiooni piiripostid. Postid on populaarsed fotografeerimise objektid, kuid nende juures peatumine on tegelikult piirirežiimi rikkumine ning ilus puhkepäev võib lõppeda menetlusega Venemaa piirivalvekordonis. Pärast Venemaa külastust tuleb kindlasti veel arvestada ka asjaolude selgitamisega Lõuna prefektuuri piirivalvekordonis.

Minu teenistuspraktikas on tulnud paaril korral ette juhtumid, kus sõiduvahend on keeldunud koostööst autojuhiga ja seiskunud keset "saabast" Vene Föderatsiooni territooriumil. Sellise juhul on lahenduseks autos püsimine ning politsei lühinumbrile 110 probleemist teavitamine.

Edasine tegevus toimub koostöös Vene Föderatsiooni piirivalvega ja pärast asjaolude selgitamist toimetavad piirivalvurid hädasolija koos transpordivahendiga taas Eestimaale. Numbrile 110 on oodatud ka teated ebaseaduslikust piiriületusest, kui juhtutakse seda nägema. Tegu võib olla illegaalide, salakaubavedajate või lihtsalt eksinud inimesega.