Eestis võib suvepidustuste suursündmuseks pidada jaanipäeva. See kõige lühema ööga pidupäev assotsieerub aga eestlastele peamiselt alkoholi pruukimisega. Tundub justkui sellel maagilisel ajal oleks kõik lubatud.

Kuidas sellises situatsioonis kaitsta oma last? Kas hoida teda enda läheduses ja mitte lubada sõpradega pidutsema? Ilmselt pälviksite sellisel juhul laste äärmise pahameele. Kuidas leida aga kuldne kesktee, mis sobiks nii teile kui ka teie lapsele?

5 nõuannet lapsevanematele, kuidas muuta laste koolivaheaeg ja suvised pidutsused probleemivabaks:

Rääkige oma lapsele, et alla 18aastastele on alkoholi tarbimine keelatud ja teie ise sellist käitumist ei aktsepteeri. Selgitage keeldude põhjusi ja tagamaid – õnnetussurmade läbi kaotatud noored elud, noorte kogenematus käituda nö käest läinud olukordades, kuriteoohvriks langemise risk jne.

Teadke, kus on teie laps! Küsige eelnevalt palju küsimusi – kus ja kellega planeeritakse pidutseda, kas peol tarbitakse alkoholi; kas peol osalevad ka täiskasvanud ja kas nemad aktsepteerivad alaealiste alkoholi tarbimist; küsige sõprade ja nende vanemate kontakte, et vajadusel lapsega ühendust saaksite.

Arutage oma lapsega läbi olukorrad, mis võivad pidustustel tekkida. Näiteks mängige läbi, kuidas käituda, kui keegi tuleb ja pakub alkoholi või narkootikume. Tuletage meelde hädaabinumbrid juhuks kui keegi peol abi vajab.

Leppige kokku, kuidas ja millal teie laps peale pidu koju tuleb. Tuletage talle meelde, et mitte kunagi ei tohi istuda autosse, mida juhib alkoholi või narkootikume tarvitanud juht. Võimalusel andke lapsele kaasa bussi- või taksoraha. Sõlmige kokkulepe, et laps võib tingimusteta teile helistada, kui ta vajab abi või soovib koju tulla. Küsimusi saate juhtunu kohta esitada hiljem, oluline on, et teie laps saaks viivitamatult turvaliselt koju, kui ta seda vajab.

Olge ise eeskujuks! Ärge kuritarvitage alkoholi ega tarbige narkootikume! Ärge kunagi istuge ebakaines olekus autorooli või autosse, mida juhib joobes inimene.