Pärast jaanipäeva on sotsiaalmeedia ja Youtube täis pilte ja videoklippe ning seda sellise detailsusega, nagu oleks ise kõigest sellest osa võtnud. Kõige värvikirevamad on noormehed, kes kordavad reklaami „sepa käed“ ja erinevad pildid alasti inimestest üle lõkke hüppamas või saunas vihtlemas. Need, kes seetõttu kangelasteks saavad, nutitelefone ei täna, vaid neavad neid maa põhja. See ongi nutitelefoni needus, mida on võimalik ennetada!

Kui te jätate meelde viis needuse vältimise võtet ning neid ka rakendate, võite üsna kindel olla, et teie seltskonnast kellestki internetikangelasi ei saa.

· Ole tähelepanelik. Kui üritus ei toimu paksu metsa sees ja seal on ka möödakäijaid, siis jälgige, et teist ei oleks võimalik teha pilte, mida te hiljem kuskil internetis leida ei soovi. Hea, kui keegi seltskonnast on kaine.

· Leppige kokku ürituse fotograaf. Piirake pildistavate-filmivate inimeste arv minimaalseks, et saada hiljem ülevaade, mida täpselt pildistati.

· Küsi alati luba. Alasti fotode või kompromiteerivate piltide tegemiseks peab olema kõigi nõusolek. Leppige kokku ka selles, mis neist piltidest edasi saab.

· Nõus peavad olema kõik. Ühtegi pilti ja videoklippi ei tohi internetti riputada ilma, et asjaosalised seda näinud oleksid. Parem on, kui piltide ülesriputamine toimub paar päeva pärast üritust.

· Saa kaineks. Ürituse kohta käivaid pilte või videoklippe ei tasu internetti riputada alkoholijoobes. Põnev pildikraam levib nagu kulutuli ja hiljem on nende levikule raske piiri panna.

Kui te pole kindlad, kas nägite kõiki pilte, tasub alati enda nime internetiotsingusse panna ja aegajalt üle vaadata, mida sealt leida võib. Mida kiiremini sobimatud pildid või videod kustutatud saavad, seda väiksemat kahju need tekitavad.

Kui jääte hätta, saate alati veebikonstaablite Maarja ja Andero käest abi küsida.

Maarja Punak
Veebikonstaabel