Tallinna kesklinna politseijaoskonna vanemkonstaabel Karin Meier avab politsei kesklao, mis on ajutiseks koduks sadadele leitud esemetele. Siin on mitukümmend jalgratast, lapsevankrit ja -käru rääkimata rahakottidest ja võtmetest. Karini sõnul on just viimased need, mida kõige rohkem kaotatakse.

Keskmiselt tuuakse kesklinna politseijaoskonda ühe nädala jooksul ligi 30 leitud eset, mille omanikke Karin otsima asub. Kui eseme peal on inimese nimi või tegu on dokumendiga, leiab Karin omaniku üles üsna kiiresti. Selleks kasutab ta politsei andmebaase ja üha enam ka Facebooki.

Kõige vähem on muret esemetega, millele omanik on taibanud kirja panna oma kontaktandmed. Karin meenutab hea sõnaga ühte Pärnust pärit vanemat daami, kes oli lausa igale kliendikaardile oma telefoninumbri peale kirjutanud. Ka Karin ise kasutab ühte lihtsat, kuid mõjusat nippi – ta on kirjutanud töötelefoni korpuse sisse oma lauatelefoni numbri. Samasugust võtet soovitab ta lapsevanematele, sest laste mobiiltelefonid satuvad politsei leitud esemete lattu üsna sageli ning pole harv, kui nende seas on mitusada eurot maksnud nutitelefon.

N-ö klassikaliste kaotatud esemete kõrval on sattunud politsei lattu ka ootamatuid külalisi nagu muruniiduk ja kineskooptelekas, mis leiti keset Viru tänavat. Krooni ajal leiti bussipeatuse pingilt must prügikott, mille sees oli 200 000 krooni eest sularaha. „Raha omanik õnnestus tol korral üles leida. Ta teadis täpipealt, millised kupüürid kotis olid,“ meenutab Karin, kes suudab kümnest kaotatud asjast üheksale õige omaniku leida.

Asja leidmine
Lähimasse politseijaoskonda tuleb viia leitud ese, mille omanik ei ole leidjale teada ning mille väärtus ületab 50 eurot. Kui selleks pole võimalust, saab politseile leiust teatada telefoni teel (110 või 612 3000) ning sellisel juhul lepitakse kokku, kus ja kuidas leid üle antakse. Kui leiu väärtus on alla 50 euro, võib leidja seda ise heaperemehelikult hoida.

Leiu kättesaamine
Leid väljastatakse omanikule kirjaliku avalduse alusel. Avaldus peab sisaldama kaotatud eseme võimalikult täpset kirjeldust ja teisi andmeid, et oleks võimalik tuvastada kaotatud eseme ja leiu samasus (seerianumber, PIN või IMEI kood, mõni eritunnus, varasem foto esemest, võtmete puhul varuvõtmete ettenäitamine ja sobivus vms).

Leitud esemed politsei kodulehel
Leitud esemeid saab vaadata politsei kodulehelt.

Hoia oma vara
· Ära tee ise varaste elu kergeks. Ära kanna rahakotti pükste tagataskus, vaid pane see kindlamasse kohta. Kui rahvasummas liikudes (ka täistuubitud ühissõidukis) keegi sinust väga lähedalt möödub, kontrolli, kas rahakott on alles.
· Vargad eelistavad sularaha, sellepärast ära võta seda kunagi kaasa rohkem, kui vajad.
· Ära hoia PIN-koodi ja pangakaarti samas kohas. Õpi kood pähe ja ära avalda seda kellelegi.
· Kui su pangakaart on varastatud, teata sellest kohe kaardi väljastajale. Hoia vajalik telefoninumber alati käepärast. Kui teatamisega viivitad, võib varas sinu kaarti kasutama hakata.