Nad ei ole alkohoolikud selle sõna tavapärases tähenduses. Kuid on probleem. Alkohol kuulub meie kultuuriruumi ning selle tarbimine ei ole keelatud. Erinevalt paljudest islamiriikidest. Ma ei ole kohanud inimest, kes leiaks, et purjuspäi autorooli istumine oleks aktsepteeritav. Ometi paljud meist teevad seda.

Probleemi olemus peitub inimloomuses ning alkoholi mõjus inimese käitumisele. Keegi ei sunni meid jõuga jooma, kuid sotsiaalne surve on paljudele inimestele suur. Kui ei joo, siis on midagi viga või lihtsalt ei austa oma kaaslast. Uuringud kinnitavad, et alkoholist loobumise teel on üks suuremaid takistusi selle põhjendamine oma lähedastele ja sõpradele. Ei, ma ei ole parandamatult haige, lihtsalt ei soovi juua. Alkohol pakub inimesele võimalust lõdvestuda, kuid see pärsib inimese närvisüsteemi ja loob petliku tunde, et olen ilusam, osavam, tugevam ja targem. Alkohol nihutab inimese tavalisi piire laiemaks. Vaiksest tuhvialusest saab pärast paari õllekannu lõvi.

Kohtan oma töös aina rohkem inimesi, kes saavad pärast politseile vahelejäämist aru, et alkoholi tarvitamisega kaasnevad probleemid kaaluvad üles saadava positiivse emotsiooni. Probleemi tunnistamise faas saabub alles siis, kui inimene saab aru, et ta ei suudagi ei öelda, kuigi teab, et auto on maja ees ning koju sõitmiseks puudub alternatiivne lahendus. Võib julgelt öelda, et inimesel, kes on istunud joobeseisundis rooli, on alkoholiprobleem. Võib-olla mitte sõltuvus, aga kindlasti lubamatu mõju moraalile ning vastutustundele.

Kui eitamise faasist on üle saadud ning probleemi tunnistatud, siis tuleb leida lahendus. Väga tugev inimene suudab ise loobuda alkoholist. Kas see loobumine on aga püsiv ning mis annab lähedastele ja ühiskonnale garantii, et see ei ole vaid sõnakõlks?

Meditsiin pakub mitmeid lahendusi alkoholisõltuvusega võitlemiseks alates psühholoogilisest nõustamisest kuni ampullideni. Erinevatele inimestele mõjuvad erinevad lahendused, kuid neil on ühine joon. Inimene tahab ja võtab ise selleks midagi ette. Osa meetodeid ongi kasutud ja mõned karistavad pattulangejat eluohtliku seisundiga.

Kõige efektiivsem võimalus alkoholist tingitud probleeme vähendada on loobuda alkoholi tarvitamisest. Kasvõi üheks nädalaks, kuuks või aastaks. Vot, see on mehisuse ja tahtejõu näitaja. Veelgi selgem sõnum ümbritsevale on alkoholiravile allumine. See aitab hoida peresid, säilitada töökoht ning päästa mõnikord isegi vanglast. Olen näinud kümneid inimesi, kes on sellisel viisil oma elu päästnud. Kuigi selleni jõudmiseks on lõhutud eelnevalt autosid, peresid, vigastatud teisi liiklejaid ning kantud karme karistusi. Hilja ei ole kunagi, uut alkoholivaba elu võib alustada juba täna.

Tagasi algusesse. Kohtunik ei usu pisarates roolijoodikut, kes lubab ennast parandada. Kuid väga tihti antakse võimalus inimesele, kes on ise midagi ette võtnud. Tõhusaim tõend selle kohta on alkoholiravi ja täielik loobumine alkoholist. Lihtne loogika – alkoholi tarbimisest ei saa tekkida probleeme, kui alkoholi ei tarbita. Täisväärtuslik elu on võimalik ka alkoholita.