Ajutine piirikontroll hakkab kehtima pühapäeval, 31. augustil kell 14.00 ja kestab kuni Ameerika Ühendriikide presidendi visiidi lõpuni kolmapäeva, 3. septembri õhtul. Sel ajavahemikul tuleb lennujaamades ja sadamates läbida passikontroll ka Euroopa Liidu piires reisijatel, seda üldjuhul ainult Eestisse siseneval suunal, teatas politsei.

„Piirikontrolli taastamine reisijale suuri muutusi ei tähenda, kuid soovitame varuda igaks juhuks tavalisest rohkem aega,“ ütles Põhja prefekt Kristian Jaani. „Eeskätt tuleks viivitusteks valmis olla reisilaevaga Eestisse tulles, kuna sadamas võib tekkida järjekordi.“

Kristian Jaani sõnul tuleks kõigil reisijatel veenduda, et kaasas on kehtiv pass või ID-kaart, autoga reisides ka sõiduki dokumendid.

Eesti-Läti maismaapiirile valmistab politsei- ja piirivalveamet ajutise piirikontrolli ajaks ette kümme ööpäevaringselt töötavat piiripunkti, neist kolm Valgas. Eesti ja Läti vahel sõitvate reisirongide kontroll toimub vagunites ja perroonil.

31. augustil – 3. septembril töötavad ajutised piiripunktid Eesti-Läti piiril:

Ikla piiripunkt Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel Pärnumaal;

Vana-Ikla piiripunkt Rannametsa-Ikla maanteel Pärnumaal;

Mõisaküla piiripunkt Mõisaküla teel Viljandimaal;

Lilli piiripunkt Karksi-Nuia-Lilli maanteel Viljandimaal;

Holdre piiripunkt Holdre külas Valgamaal;

Vastse-Roosa piiripunkt Mõniste-Ape maanteel Võrumaal;

Murati piiripunkt Riia-Pihkva maanteel Võrumaal;

Piiripunktid Raja ja Sepa tänaval ning Valga-Uulu maanteel Valgas.

Seni on Eesti pärast Schengeni viisaruumiga ühinemist taastanud piirikontrolli ühel korral, 2010. aasta kevadel Tallinnas toimunud NATO välisministrite kohtumise ajaks. Eesti ühines Schengeni viisaruumiga 2007. aastal.

Lisainfot piirikontrolli taastamisest saab veebilehelt ning tööpäeviti kell 8-18 politsei- ja piirivalveameti infotelefonilt 612 3000.