Võtsin söögi ja läksin kassasse, kus oli juba tekkinud väike järjekord. Kusjuures üldse ei üllatanud, et terves rahvast täis supermarketis töötas vaid üks kassa, sest see on juba tavaks saanud nii RIMI kui Säästumarketi poodides, et kiirel ajal (st kui rahvast palju) töötavad maksimaalselt kaks kassat, kuigi inimesi jaguks 4-5-le.

Niisiis, kassateenindaja Larissa tundus algul üsna meeldiv ja viisakas, kuid tema suhtlemisstiil muutus kardinaalselt pärast 50-eurose nägemist  ühe keskealise kliendi käes. Selle kupüüri nägemine tõi Larissa näole lugematul hulgal erinevaid negatiivseid grimasse ja viimaks ka kurjal toonil küsimuse: „Noh, peenemat raha pole? Mul ei ole midagi tagasi anda ju!“. Heatahtlik mees proovis küll leida, ent tulutult. Kassa tagant oli kuulda pahast „pfff...“, Larissa näol oli taas miimika, milles väljendus kogu viha ja raev. Vastumeelselt võttis ta selle kupüüri vastu ja andis ostusummast ülejäänud tagasi (üle 40 eur).

Tegelikult olen sarnaseid stseene hommikuti näinud juba päris palju- Maximas, Selveris ja muudes suuremates ja väiksemates poodides. Tõesti, kupüürid võivad ja saavadki vahel kassast otsa, aga siiski, lugupeetud juhatajad, kui hommikul poe avate, siis palun veenduge, et teie kassapidajatel oleks olemas piisavas koguses vahetusraha, sest vastasel korral on kliendid sunnitud lahkuma, kuna sellise pisijama lõppemise ootamine võib kujuneda liigagi aeganõudvaks ja poode on ju palju. Või te meelega kiusate kliente?

Võib öelda, et on õige aeg selliste poodide juhatajatel kassades olevat sularaha kogust korda teha.   Poeröövi oht on ikka olemas, aga siiski on olemas ka turvamehed, videovalve ning kassades olevad summasid ei ole ju nii suured. Aga kui paberraha kassas ei ole, siis see kulutab kassapidajate närve, sh Larissa omi. Samuti selline asi tekitab ebamugavusi klientidele, eriti turistidele, kes tihti maksavad just sulas. Puudujääv sularaha võib olla ka pikemate järjekordade põhjustajaks.

Kirjeldatud ebameeldiva olukorra ärahoidmiseks on vaja teha tegelikult niivõrd vähe: lihtsalt panna hommikuti paberraha kassasse ja jälgida, et see oleks alati mõistlikus koguses seal terve tööpäeva jooksul, et alati oleks võimalik vahetusraha leida. Olen üsna kindel, et peale minu on veel sadakond lugejat sellise kassas-sularaha-puudus olukorraga kokku puutunud või ma eksin?