Bonni kõnelustel Talibani-järgse valitsuse välisministriks nimetatud Abdullah Abdullah ütles Kabulis ajakirjanikele, et tema riik peab looma pärast kakskümmend aastat kestnud sõda endale välismaailma silmis uue maine.

“Me oleme otsustanud, et see läheb korda,” kinnitas ta.

Neli Afganistani rühmitust leppisid Bonni kõnelustel kokku ajutise valitsuse moodustamises ja nimetasid selle esimeheks puðtude liidri Hamid Karzai. Valitsus astub ametisse 22. detsembril.

“Ma ei näe põhjust, miks see ei peaks ladusalt minema,” ütles Abdullah. “Me suudame kõik teha koostööd oma riigi huvides, see on pemaine.”

Peamiselt tadþikkidest, usbekkidest ja hesaaridest koosnev Põhjaliit sai kolmapäeval Bonnis allkirjastatud leppega lõviosa ajutise valitsuse ametikohtadest. Lisaks välisministrile on valitsuses ka Põhjaliidu kaitse- ja siseminister.

Abdullah’ sõnul ei esinda Põhjaliit mitte üksnes tadþikke, usbekke ja hesaare, vaid ka Afganistanis enamuses olevaid puðtusid.

“Pealegi on vaja mõningat järjepidevust, näiteks julgeolekuolukorras. Keegi ei suuda paari päevaga julgeolekujõude välja vahetada,” seletas ta.

Põhjaliit alustas novembris USA õhurünnakute toel Afganistani vallutamist Talibani käest. 13. novembril hõivati Kabul ja praegu piiratakse islamiliikumise viimast kantsi Kandahari.

Abdullah kinnitusel on uus valitsus mõõdukam kui puristlik Taliban, kes ei lubanud naistel töötada ega saatjata avalikus kohas viibida. Ajutises valitsuses on ka kaks naist.

“Islam etendab valdavalt moslemite ühiskonnas olulist rolli, aga loomulikult ei ole see see islam, mida juurutas Taliban, millel ei ole tegeliku islamiga midagi pistmist. See oli pigemini väga moonutatud pilt islamist,” ütles ta.