Poole miljoni krooni piires võib iga ebaseaduslikult installeeritud programmi eest 7500 kuni 100.000 krooni trahvi määrata, ütles Business Software Alliance'i (BSA) Eesti komitee koordinaator Ahti Leppik BNS-ile.

Esimesena pärast seadusemuudatuse rakendumist karistas Tallinna halduskohus OÜ-d Minipost, mis sai 97.500 krooni rahatrahvi ning millelt konfiskeeriti viis arvutisüsteemi.

Möödunud aasta 11. novembril korraldas majanduspolitsei koostöös BSA Eesti Komiteega OÜ Miniposti arvutitesse installeeritud programmide kasutamisõigust ja tuvastas, et firma igapäevases kasutuses olevates arvutites oli 13 programmi, mille kasutamiseks puudus õiguslik alus.

Tuvastatud programmide enamtuntud tootjate hulka kuulusid Microsoft, Adobe, Symantec, Macromedia.

Möödunud aasta lõpus karistas kohus veel ühte piraattarkavara kasutavat ja neid vahendavat firmat ja muutis varemkaristatud firma trahvi.

Tallinna halduskohus karistas 26. novmebril OÜ Game-L Gruppi, mis rentis ja laenutas ebaseaduslikult arvutiprogramme ja arvutimänge, kasutas piraatprogramme ning reprodutseeris neid.

Kohus määras firmale rahatrahvi 250.000 krooni ning otsustas erikonfiskeerida üheksa arvutisüsteemi, 16 laserplaati arvutiprogrammidega ja 35 laserplaati arvutimängudega.

Tallinna ringkonnakohus otsustas 30. detsembril muuta OÜ-le Humana Projekt määratud esimese astme kohtuotsust ning peale juba määratud rahatrahvi nõutakse sisse veel 200.000 krooni. Samuti otsustati konfiskeerida firma kasutuses olnud üheksa arvutisüsteemi.

BSA on rahvusvaheline mittetulunduslik organisatsioon, mis tegeleb tarkvarapiraatluse tõkestamisega. BSA Eesti Komitee tegutseb Eestis alates 1996. aastast.