Business Software Alliance (BSA) uuring näitab, et ligi pool tasulist pilvetehnoloogiat kasutavatest ettevõtetest jagab asutusesiseselt kasutajakontosid, vahendab Äripäev.

Varem on piraatlus tähendanud eelkõige internetist alla laetud tarkvara ebaseadusliku piraatkoopia paigaldamist oma arvutisse. Uute tehnoloogiate, näiteks pilvelahenduste tulekuga on piraatlus aga kuju ja iseloomu muutnud. Ohud ettevõtjale on siiski jäänud samaks.

Ettevõtte andmete turvalisuse seisukohast on tegu äärmiselt riskantse tegevusega. Pilvepiraatluse korral on raskendatud ülevaate saamine, kes millisele informatsioonile ligi pääseb – kasutajakontode jagamine muudab keeruliseks hilisema andmetele ligipääsu tuvastamise ja võimaliku andmete lekke korral on seetõttu keeruline ka süüdlast välja selgitada. Lõplik vastutus jääb sellisel juhul oma kontot jaganud tööandjale ja töötajale.

Pilvepiraatlus on suuremaks probleemiks just arenevates riikides. Kui arenenud riikides kasutab neid teenuseid ebaseaduslikult 30% ettevõtetest, siis arenevates riikides koguni 45%. Euroopas on teadlikkus pilvetehnoloogia võimaluste ja riskide osas üldiselt madalam – kuid seaduse mittetundmine ei vabasta vastutusest. Seetõttu peab iga ettevõte hoolsalt jälgima, kuidas tema töötajad neile kättesaadavaks tehtud infotehnoloogilisi vahendeid kasutavad.

Euroopa Liidu pilvetehnoloogia uuring väidab, et 2020. aastaks võimaldab pilvetehnoloogiate kasutuselevõtt suurendada Euroopa Liidu SKPd rohkem kui 957 miljoni euro võrra ning tekitada juurde 3,8 miljonit lisatöökohta.

Üheks tuntumaks SaaS lahenduseks on näiteks Google Docs ja Eesti pilveteenuste lahendustest võib välja tuua majandustarkvara Erply.