23.15 Läksin magama. Äratuse panin hommikul 6.00.

21.30 Tegin veel veidi tööd arvutis. Tasusin arveid ning valmistasin ette küsimustikku perearstidele kvaliteedisüsteemi kohta. Kirjutasin paar meili. Laupäeval toimub heategevuskontsert Nõmme turuhoone taastamiseks Nõmme Saksa Lunastaja kirikus ( Õie tn10). Saatsin mõned isiklikud kutsed.

21.00 Sõin perega õhtust

19.30 Tegin väikse jooksuringi Nõmme tänavatel. Ilm oli soe ja lämbe, kuid joosta oli kerge. Joostes kohtasin mitmeid kepikõndijaid ja teisigi jooksjaid. Jooksin umbes 30 minutit keskmise koormusega. Pulss oli 130- 140 vahel.

19.00 Vaatasin TV 3 uudiseid

17.00 lähen koju. Tööpäev on läbi

16.15 Suhtlen Meditsiiniuudistega teemal, kas Nõmmele tuleb uus tervisekeskus või mitte. Tallinna linn on lubanud renoveerida Nõmme Polikliiniku, kuid tänaseks ei ole selge, kas see on ainult lubadus või tegelikult ka toimetama hakatakse. Seoses planeeritavate renoveerimistöödega plaanitakse Nõmme Polikliinik arstidest tühjaks kolida juba järgmisel nädalal, kuid Nõmme inimestele ei ole mingit infot levitatud.

16.00 Teen sissekanded elektroonilisse haigusloosse

14.45. Lähen majast välja koduvisiiti tegema.

Lisaks käin läbi AS Mefost ning võtan sealt Eesti Tervise Fondile tellitud ekstraklassi sammulugejad. Järgmisel nädalal toimub European Obesity Day (22. mai) raames meeste liikumisaktiivsust suurendav ettevõtmine, millest võtavad osa Eestis tuntud mehed — Hannes Võrno, Marko Reikop, Urmas Vaino, Andrei Hvostov, sotsiaalminister Hanno Pevkur, Eesti haigekassa juht Hannes Danilov, Eesti Arstide Liidu president Andrus Mäesalu, südamearst Margus Viigimaa, näitleja Tarmo Männard, kunstnik Navitrolla, filmimees Artur Talvik ning Arbo Tammiksaar annavad oma panuse Eesti mehe tervise jaoks.

14.15 Täidan puude raskusastme tuvastamise ja püsiva töövõimetuse määramiseks vajalikku arstlikku dokumentatsiooni. Dokumendid tuleb täita elektrooniliselt, need digiallkirjastada ja seejärel krüpteerida. Ühe inimese dokumentatsiooni korrektne täitmine koos ära saatmisega võtab aega 30-90 minutit. Minu töölaual on hetkel nelja inimese taotlused. Maapiirkondade perearstid on rääkinud, et puudega inimeste osakaal läheneb juba 80%-le nimistust. Kõik, kellel on väiksemgi terviseviga, võivad taotleda puuet. Puudega inimene saab lisaraha paarsada krooni kuus.

14.00 Arutame residendiga (perearstiks spetsialiseeruv arst) tema patsiente probleeme ning seame üles videokaamera, kuhu salvestatakse residendi konsultatsioon ning analüüsitakse residendi käitumist ning arstliku probleemi käsitlemist.

13.45 Suhtlen Harju haigekassaga, et kas meie keskuse perearstide avaldused kvaliteedisüsteemiga liitumiseks on laekunud. Kvaliteedisüsteemis saavad osaleda kõik perearstid ning see on mõeldud krooniliste haiguste jälgimise, plaaniliste laste läbivaatuste ning perearstide iseseisva töö stimuleerimiseks. Esmatasandis pakutav arstiabi peaks sellega muutuma efektiivsemaks ning patsiendid paremini ja süstemaatilisemalt jälgitumaks.

13.30 Arutan patsiendiga sotsiaalseid probleeme. Ta elab hoones, kus ei ole juba aasta elektrit ning sooja vett. Nüüd oli pinna omanik esitanud nõude, et ta koliks 15. maiks välja. Patsient on murelik ning palub nõu, kuidas toimida, on käinud korduvalt linnaosa sotsiaalosakonnas, kuid munitsipaalelamispinda ei lubata niipea. Tervislik seisund on viimasel ajal halvenenud ning vaatan üle ravimid ja analüüside vastused. Sotsiaalne probleem võib siin aja jooksul arenda meditsiiniliseks probleemiks. Kus on lahendus?

12.45 Pereõed on väga tublid ning nõustavad patsiente iseseisvalt. Pereõde Irina ja Helina hommikupoolne vastuvõtt on olnud peaaegu sama tihe, kui arstidel. Hetkel on olnud paljude kaebuste põhjustajaks kõhuviirus. Paljud probleemid lahenevad nõustamisega.

12.30 vaatan pildipangast patsientide röntgen vastuseid ning korraldan ravi, suhtlen patsientidega ning panen homseks paar lisaaega erakorraliste patsientide jaoks. Pildipank on Eesti väga hea IT lahendus. Kõik röntgenülesvõtted on ühes kohas ning saan neid oma arvutist ID-kaardiga vaadata. Haiglatel on probleeme, sest haiglaarstid ei pääse kõikidesse pildipankadesse sisse, kuid perearstidel ei ole takistusi. Teen telefonikõne haiglasse, et uurida, kas oleks võimalik patsient paigutada hooldusravile.

12.15 Plaaniline vastuvõtt on lõppenud, arutame õega saabunud analüüside vastuseid ning suhtleme patsientidega ravi küsimustes. Saadan välja paar digiretsepti.

11.15 Vastuvõtt edeneb rahulikus tempos. Emad lastega on kohal varakult. Kohati on kaasas ka vanemad lapsed. Räägime lapse muredest, kiidame, kui tublid nad on, kiidame emasid ja vanemaid lapsi. Kui leiame mõne probleemi, saab kõrval toas võtta vereanalüüsid. 8-kuune Ats on ilusasti kasvanud ning rõõmus. Peres kolmas laps. Mõõdame, kaalume, räägime juttu ning vaktsineerime haiguste vastu. Kahe kuu pärast vaatame jälle. Kuni aastaseks saamiseni on plaanilised kontrollid sagedamini, edasi juba üks või kaks korda aastas.

10.00 Digiretsept töötab korralikult ning probleemideta.

9.45. Käis 2-aastane poiss kõrvavaluga, öösel oli hakanud kõrv valutama, vaatasime kõrva üle ja kirjutasin rohtu. Ema oli juba eelnevalt kodus andnud lapsele paracetamoli. Poiss oli vapper ning lasi ilusasti kõrva vaadata. Tuleb nädala aja pärast uuesti järelkontrolli.

9.15 Esimene tund on juba möödunud. Tempo on kiire, inimeste mured on erinevad: pearinglus, vererõhu probleemid, luu haigused, allergiad ja nahalööbed.

9.00 Käis ära ka esimene terve laps. Tore 2-kuune poiss, oli kuu ajaga kaalus ilusasti juurde võtnud. Täna vaktsineerimist ei olnud. Uuesti tuleb kuu aja pärast. Rääkisime kasvamisest, lapse hooldamisest, riidesse panemisest. Ema oli noor, aga saab ilusasti lapsega hakkama. Tore noor eesti pere.

7.45 olen tööl, riided vahetatud ning käivitan Perearsti programmi, otsin välja ID kaardi, sest ilma selleta tööd teha ei saa. Programm käivitub aeglaselt, olles nagu veidi unine, mõtleb tükk aega ja siis alustab tööd. Vaatan üle eelmisel päeval saadetud vereanalüüside vastused ja inimesed, kelle juures käis kiirabi. Teen mõned korraldused õdedele ja vaatan tänast päeva.

Neljapäevad on teisest päevadest erinevad, sest suure osa vastuvõtust on planeeritud väikeste tervete laste läbivaatamiseks. 8.00 tuleb esimene patsient ning esimene tund on erakorraliste patsientide jaoks, siis alates 9.00 on plaanilised haiged kuni 12.00 ja edasi 12.00 kuni 13.00 veel samal päeval registreerunud erakorralised haiged.

7.15 vaatan läbi värske Postimehe ja kell 7.30 viin lapsed kooli ning sõidan ise tööle.

6.30 söön kaerahelbeputru ning joon Largo virsikumahla ning väiksese kohvi.

6.00 äratus. Väljas on 12 kraadi sooja ning juba päris valge, linnud laulavad ning õhk on värske.
Teen väikese hommikuvõimlemise, vaatan üle mõned e-kirjad arvutis ning vastan neist kiireloomulisematele.