Heidmets kinnitas, et Concordia ülikooli võlad ületavad 25 miljonit krooni ning kooli osakute omandamise küsimuse lahendamiseks moodustatud töörühm on seisukohal, et Concordia rahvusvaheline ülikool ei ole võimeline Eestis jätkama.

“Rahasüst, mida kool vajaks, oli suurem algselt räägitud numbritest,” tunnistas Heidmets. Tema sõnutsi räägiti ajal, kui TPÜ-le pakkumine tehti, vähem kui kümne miljoni kroonisest võlast.

Heidmetsa sõnul on pankroti äärel oleva Concordia ülikooli probleem kogu riigi probleem, sest vähendab oluliselt Eesti hariduse usaldusväärsust.

“Ma leian, et see on oluline sündmus mitmes mõttes, kahjuks põhiosas küll negatiivses mõttes,” ütles Heidmets.

Probleemile lahenduse leidmiseks on haridusminister Mailis Rand kutsunud neljapäeva õhtuks kokku mitme ülikooli rektorid ning Concordia ülikooli esindajad.

Heidmetsa sõnul on ülikooliseaduses sätestatud, et ülikooli tegevuse lõpetamisel peavad tudengid saama edasi õppida mõnes teises ülikoolis. Ta lisas, et pankroti äärel seisva Concordia kooli dokumendid ei sätesta, kes peaks vastutama ja tagama Concordia tudengitele sellisel juhul edasise õppe.

Concordia rahvusvahelise ülikooli Eestis pressiesindaja edastas neljapäeval Concordia kooli rektori Mart Susi seisukoha, mille kohaselt avalik-õigusliku pedagoogikaülikooli korraldatud pressikonverents, mis kommenteeris eraülikooli olukorda, on üllatav ning pedagoogikaülikool on seotud läbirääkimiste käigus sõlmitud konfidentsiaalsusnõudega.

“Me ei kommenteeri mingil viisil OÜ Concordia Varahalduse rahalist seisu. See, mida me kommenteerime, on TPÜ töörühma järeldus ülikooli valitsusele,” sõnas Heidmets.

Susi sõnul jätkab Concordia ülikool läbirääkimisi erinevate finantsinvestoritega, et tagada ülikooli säilimine tervikliku ja samadel põhimõtetel jätkava institutsioonina.

Concordia ülikooli ostmise kohta on huvi üles näidanud ka Audentes Mainori ülikool. Audentes Mainori ülikooli nõukogu liikme Heldur Meeritsa sõnul oleks nii suur võlg, millest räägitakse, kooli ostmise jaoks aga liiga suur.

Võlg on tekkinud väidetavalt ülikooli rektori Mart Susi ning tema abikaasa kooli prorektori Mari-Ann Susi kooli raha kuritarvitamisest. Mõlemad neist olid ka OÜ Conccordia Varahaldus juhatuse liikmed.

Mart Susi pani esmaspäeval müüki talle kuuluva Kolu mõisa, et sellest saadava umbes viie miljoni krooniga katta ülikooli vajadusi.

Concordia ülikooli õppejõud, ametiühing, töötajad ja õpilaskond esitasid kolmapäeval rektor Mart Susile ametliku palve tagasi astuda.

Praegu õpib Concordias ligi 1000 tudengit — 600 rahvusvahelist ärijuhtimist, 200 õigusteadust ja 180 meediat.