"Miks peab perearst andma saatelehe, kui tegelikult tema ei saada mind, vaid hoopis eriarst kutsub mind tagasi? See on perearsti mõttetu koormamine ja paberi määrimine. See põhimõte on mõistusvastane," lisab ärritunud patsient.

Kuuldavasti on haigekassal plaanis kehtestada perearsti saatekirja nõue ka nende eriarstide juurde pääsemiseks, kelle poole saab praegu pöörduda otse.

"Kindlasti ei lähe ma perearstilt võtma saatekirja naha- ja suguhaiguste arsti või psühhiaatri juurde, päris iga probleemiga ka naistearstile mitte. Põhjus pole selles, et ma ei julgeks või ei tahaks nendest probleemidest perearstile rääkida, vaid selles, et meie perearstikeskuses pean teatama oma külastuse põhjuse ka registratuurile, mis asub ooteruumi kõrval. Tegemist on väikese maakohaga ja pole kõigil vaja teada, millised mu terviseprobleemid on," teatab teine.

"Põlves oli mingi viga, suur valu, käimine piin. Uuringule pääsemiseks oli vaja perearsti saatekirja. Digitaalselt seda ei saa, peab järele minema. Elan maal. Komberdasin bussile, sõitsin linna, komberdasin haiglasse, sain saatekirja ja komberdasin koju tagasi. Sõidukulu 9 eurot. Järgnes sõit eriarsti juurde koos sama sõidukuluga. 9 euro asemel 18 pluss topeltpiinad. Kas see on normaalne?" küsib kolmas.

"Patsiendile vajalikud uuringud ja kontrollid peaksid olema ilma saatekirjata nende puhul, kellel on vajadus x aja tagant ennast kontrollida. Naiste- ja meestearst, rinnauuringud, nahaarst/allergoloog, kardioloog jne." leiab neljas.

"Kirurgi juurde pole mingit saatekirja vaja ja seda mitte ainult vigastuste puhul, sest äkki ma tahan mõnest tüükast või sünnimärgist lahti saada. Ükski perearst ei hakka neid lõikama. Muidugi peavad olema saatekirjavabad silmaarst, naha- ja suguhaiguste arst, psühhiaater, samuti naiste- ja meestearst. Miks peab perearsti koormama saatekirja kirjutamisega? Tema võtab vastu ka siis, kui häda käes ja numbrit pole. Äkki kehtestaks siis perearstile pääsemiseks ka saatekirja nõude ja selle annaks tööandja, et ta ikka lubab sul haige olla ja arstile minna?" küsib viies.