Neljapäeval, 29. septembril toimunud infoühiskonna konverentsil„Õigus luua, õigus tarbida“ rõhutas majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, et täna kehtivad autoriõiguste regulatsioonid on tehnoloogilisele arengule ja ajale jalgu jäänud.

„Internet on loonud võimaluse kasutada digitaalset sisu nagu muusika, filmid ja mängud globaalselt. Tehnilised võimalused osutada ja tarbida teenuseid üle digitaalsete võrkude arenevad tormiliselt. Samas lahenduste kasutuselevõtmine takerdub tihti üle-eelmisest sajandist pärineva autoriõiguste kaitse süsteemiga kooskõla leidmise taha,“ ütles minister Parts avakõnes ja lisas, et internetimajanduses autoriõigustega seonduvad probleemid ei ole mitte ainult Eesti mure, vaid ka mujal maailmas puuduvad nendele küsimustele head lahendused.

„Probleeme on kõigil kolmel osapoolel. Autoritel on keeruline internetis oma õigusi kaitsta ja oma tooteid või teenuseid levitada. Teenuspakkujad takerduvad oma tegevuses erinevatesse nõuetesse ja regulatsioonidesse. Oma võimalustes on piiratud ka tarbijad. Tihtilugu selgub, et kuigi näiteks Eesti tarbija soovib saada osa maailmas loodud muusikast, kirjandusest, filmidest või kasvõi arvutimängudest ning on valmis selle eest ka maksma, siis tal ei ole interneti kaudu see lihtsalt võimalik. Me elame õigusriigis ja seaduste järgimine peaks olema pigem norm, mitte erand. Kui arvestatav osa elanikkonnast rikub õigusnorme ja puuduvad võimalused seaduskuulekaks alternatiiviks, siis devalveerib see õigusriigi,“ sõnas Parts kirjeldades autoriõigustega seotud probleeme.

Parts kutsus osalejaid ja avalikkust üles arutama, kuidas internetimajanduses saavad loojate, teenusepakkujate ja tarbijate huvid olla kaitstud arengut soodustaval viisil.

Tänavune infoühiskonna konverents keskendus digiajastu autoriõigustele ja kandis pealkirja „Õigus luua, õigus tarbida“. Konverentsi eesmärk oli arutleda digitaalse sisu kasutamisega seonduvate õiguste, kohustuste ja võimaluste üle muutunud tehnoloogiliste võimaluste maailmas.

Konverentsi ettekandeid saab lugeda ja peatselt vaadata leheküljelt infoyhiskond.eesti.ee

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium korraldas konverentsi koostöös Kultuuriministeeriumi ja Justiitsministeeriumiga. Konverents toimus EL struktuurifondide programmi "Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine" raames ning seda rahastas Euroopa Regionaalarengu Fond.