Kui esmatarbekaubad leiab ilma suurema analüüsi ja peavaluta, siis äritarkvara valikul tähendab ostule pealiskaudne lähenemine tugevat tagasilööki. Esiteks tuleb selgitada välja firma äriprotsessi keerukuse aste ja sellele tuginedes sõeluda suurest kogusest majandustarkvara pakkujatest välja üksikud sobilikud. Tähtis on, et äritarkvara pakkuja oleks kõige pädevama, jätkusuutlikuma ja parimate tarkvara juurutajatega äritarkvara edasimüüja kohalikul turul.

Põhiprotsessid panevad valiku paika

Kõigepealt peab välja selgitama, milleks äritarkvara vaja läheb ja milline on piisavate võimalustega:

• kas piisab raamatupidamistarkvarast (Taavi);

• või on juba vaja majandustarkvara (Scala);

• või hoopis kogu majandusinfosüsteemi lahendust (SAP).

Kui ettevõtte põhiprotsess hõlmab banaani müümist keskturul, saab hakkama tavalise raamatupidamise tarkvaraga, mis peab arvestust kaupade pakkumise koha kulude, kulumaterjalide, palkade ja müüdud kaupade üle. Ettevõte, millel on banaanimüügi kett, peaks valima juba majandustarkvara, kuna pakutavad teenused koosnevad mitmetest alamteenustest ja kaupadest, mille üle on otstarbekas pidada arvestust ja plaane. Ettevõtted, mille põhiprotsessid on väga tihedalt seotud tarnijate ja klientidega, peaks mõtlema tulevikukindlale majandusinfosüsteemi lahendusele, millega saaks siduda kogu ettevõtte tegevuse enda partneritega ühtseks toimivaks automatiseeritud süsteemiks. 

Kas tarkvaratootja on jätkusuutlik?

Järgmisena peab leidma vastused küsimustele:

• Kas tootja on võimeline jätkama iseseisvana?

• Kas tootja jätkab pakutava tooteperekonna arendamist olemasoleval platvormil ka tulevikus?

• Kas tootja toetab erinevaid platvorme ning omab liideseid enda toote ning teiste süsteemide vahel?

Majandustarkvara tööstuses on viimasel ajal toimunud väga palju ühinemisi. Sageli lõpetatakse nende tootjate, kes ei ole piisavalt tugevad, et jääda iseseisvaks, toodete arendamine pärast ülevõtmisi. Hetkel on piisavalt tugevad Oracle, Microsoft ja SAP, kõik muud majandustarkavara tootjad võivad langeda eelpoolmainitud kolme ettevõtte või mõne teise poolt ülevõetuks.

SAP on olnud väga konservatiivne enda toodete arendamisel ning kardinaalselt uutele platvormidele üleminekuid on toimunud ainult kaks korda viimase kahekümne aasta jooksul. Microsoft vastupidiselt on tuntud uute platvormide sagedase turule toomise poolest. On karta, et Microsofti poolt omandatud neli majandustarkvara viiakse lähitulevikus üle täiesti uuele platvormile. Näiteks suurte tootjate (Oracle ja SAP) tooted sisaldavad väga mitmeid valmisliideseid tarkvara liitmiseks teiste toodetega.

Kas pakkuja juurutamise oskusteave on hea?

• Kas turul on piisavalt konkureerivaid juurutajaid?

• Kas juurutajad on lojaalsed ühele tootjale?

• Kas juurutajatel on ka ärikonsultatsiooni tausta?

Kuna majandustarkvara on ettevõtte vereringe, peab olema kindel, et tarkvara ei juuruta turul ainult üks ettevõte, kellest klient hiljem sõltuvaks jääb. Vähemalt kaks–kolm sama tarkvara juurutamisega tegelevat ettevõtet garanteerivad, et klient saaks alati nö teise arvamuse ning tööde eest ei küsitaks põhjendamatut hinda. Ainult ühele tootele spetsialiseerunud juurutajad panustavad kogu oma investeerimismahu selle kompetentsi arendamisele, mis garanteerib ka parema oskusteabe ning efektiivsuse. Mitme tootega teenuse pakkujad võivad samahästi järgmine aasta teie valitud toote enda portfellist välja visata, sest alternatiivne toode võib neile kasulikum olla.

Majandustarkvara juurutamise projekt on ainult vähesel määral IT projekt. Rohkem on see ikkagi ärikonsultatsiooni valdkond, sest koos kliendiga käiakse läbi ettevõtte põhiprotsessid ning neid pannakse teenima tarkvaralahendus. Peab jõudma kindlusele, et valitud partneri meeskonnas on reaalse ärijuhtimiskogemusega konsultante, kes räägivad ka firmajuhile arusaadavas keeles.

Erinev äriprotsess tingib erineva lahenduse

Keerulise äriprotsessiga ettevõtetele sobib SAP AG, PeopleSoft, J.D.Edwards ja Oracle majandusinfosüsteem. Eestis on mitmetes organisatsioonides kasutusel SAP ja Oracle lahendused. Nende programmide eelised on keeruliste protsesside kirjelduste ja loogika ning mitmete tööstusharulahenduste olemasolu.

Eestis on enim levinud Microsofti ja Scala majandustarkvarad. Lihtsama äriprotsessiga ettevõttele on mõistlik soetada Scala, Microsoft või Agresso majandustarkvara. Nende firmade toodete eelised on peamiste lihtsamate protsesside kirjeldamise võimalus tarkvaras. Samas on võimalik kirjeldada ka väga keerulisi protsesse, kuid selleks tuleb tihti teha programmeerimistöid, mis seovad kliendi tugevasti tööde teostaja külge ning võivad ebaõnnestuda, kui enne pole sarnaseid lahendusi tehtud.

Lihtsalt raamatupidamiseks on sobilikud Taavi, SAF, Hansa, Office/2, First Office ja palju muid kohalikke majandustarkvarasid.