Tallinna abilinnapea nõunik keskerakondlane Ivo Parbus võeti kinni 4. detsembril, kui ta oli kaitsepolitsei poolt paigaldatud salajaste jälgimisvahendite vaateväljas võtnud pistist ärimees Toivo Susilt.

Harju maakohus lubas 6. detsembril Parbuse kuni kuueks kuuks vahi alla võtta, põhjendades seda muuhulgas uute kuritegude toimepanemise võimalusega. Advokaadi hinnangul kohus eksis, sest ei märkinud vahistamismäärusesse, missuguseid konkreetseid kuritegusid Parbus vabaduses võiks toime panna.

Parbuse kaitsja vandeadvokaat Raul Otsa ütles kohtus esinedes muuhulgas, et Parbus ei soovinud kahtlustatavana ülekuulamisel ütlusi anda ja sellele järgnes kapo intensiivne surve.

“Ivo Parbus vahistati üksnes taktikalistel kaalutlustel,” ütles Otsa. “Teda tahetakse sundida ütlusi andma. Praegu käib Ivo Parbuse pidev mõjutamine kapo poolt — ettepanekud igasugusteks kokkulepeteks, kaasa arvatud lubadus ta vabastada, kui ütlusi annab.”

Riiki esindav Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling ütles ringkonnakohtus, et praeguseks on välja selgitatud kümme detailplaneeringut, mille korraldamise eest võidi Parbusele pistist anda.

Prokurör tõi kohtus esile veel rea huvitavaid detaile. Näiteks ütles ta, et toimikus oleva jälitusmaterjaliga on tõendatud, et 4.detsembril helistas Parbus oma kabinetist koju abikaasale ja palus sellel lauasahtlist ja laealusest peidikust sularaha välja võtta.