:D
27.09.2012 21:39
Midagi pole teha, poliitikud on seekord leidnud omale oponendi, kes erinevalt neist endist on intelligentne, pädev, olukorda hinnata oskav ja teab oma vaieldamatut väärtust. Tundub et tavalise "udupeene hämaga ära venitada" ei õnnestugi.

kix
28.09.2012 01:20
Arstid saavad tunnipalka. Mitte kuupalka, vaid just tunnipalka. Haigekassa kirjutab tellimuse ette ja tellimus tuleb haiglal täita. Haigekassa maksab täidetud tundide alusel ca 7,2 eurot bruto tunnis. Et saada 1700 eurot bruto, tuleb teha selleks kuu jooksul 237 tundi tööd. Normtööaeg on mingi 172 tundi, ehk siis arst rabab oma keskmise palga jaoks 10tunniseid päevi ja ka nädalavahetustel. Keskmiselt. Muidugi on neil valved ja asjad, aga võrreldes tavatöötajaga on see siiski suhteliselt ebainimlik.

Lisaks, kui haigekassal on raha otsas, aga inimesed on ikka haiged, siis makstakse kuulu järgi alandatud palka. 30% normist. 30% * 7,2 eurot on 2,16 eurot bruto. Parem oleks McDonaldsis burgereid pöörata.

Kui arstid teeksid tööd normkoormusel, oleks nende keskmine brutopalk 1200 eurot. Jah, on ka kõva palk, aga selleks on ju ka ülikoolis 7+ aastat õpitud.

Miks peaks tänapäeval noor, kuldmedaliga gümnaasiumi lõpetanud üldse arstiks õppima minema? Jurist on hulka parem amet ju, õppima peab hulka vähem aastaid, palkade üle ei virise keegi ja välismaale tööleminekut ka ei piirata.

Tulemuseks on, et 20 aasta pärast ei ravi meid enam keegi. Need, kes praegu alles jäävad, on pensionil ja uusi pole kuskilt juurde tulemas ja vat siis nutame me kõik, et miks me sel ajal arste ei toetanud, kui aeg oli.

P.S. Mina töötan IT-s, mitte arstina, aga ma tahaks ka 20 aasta pärast Eestis elada ja arstiabi saada...

Martin
28.09.2012 02:11
Kallid kodanikud. Asja tuum on mujal, kui selles palgaküsimuses. Tuum on selles, et Eesti arstiõpe on üks Euroopa raskemaid ja hõlmavamaid. Arstide koolitamiseks maksab riik meeletuid summasid, et viimased noored ja ahned arstihärrad ning -tädid saaksid minna Soome riiki rasket raha teenima. Mina arvan, et kui piirata arstide väljavoolu niiöelda sunnismaisusega, oleks paljud probleemid lahendatud.

See tähendab, kui riik koolitab tasuta välja arsti, siis on selle isikul kaks varianti: kas annab riigile midagi tagasi, töötades kolm aastat Eestis või läheb minema ja maksab oma õppele kulunud raha tagasi. See oleks nagu "laen". See vähendaks koormust, palgad jääksid samaks, järjekorrad lüheneks...

Tähtis on, et riigile kriitilise tähtsusega sektorites tuleb olla radikaalne ning teha radikaalseid otsuseid. Perearstide süsteem on muidugi väga tuksis, selle vastu ma ei vaidle. Perearstikeskused peaksid olema hallatud riigi poolt.

Terv,
Streigivastane

Twitter

Urmas ‏@ojaurm
Google Mapsis pildil naabrist mahetalunik mürgipritsiga põllule sõitmas.

Hajaveeb ‏@hajaveeb
Jään ootama, millal keegi kodanik võtab piibli autoriõigused endale ja hakkab kristlastelt raha sisse kasseerima. #autoriõigusedruulivad

Meelis Mandel ‏@meelismandel
Selline matemaatika: "38 tundi Soomes võrdub 168 tunniga Eestis" http://www.ap3.ee/Default.aspx?PublicationId=13091934-b185-43d0-8036-fb3a7e025ce4#.UGlvGyk1qvU.twitter 

graafik ‏@graafik
@meelismandel milleks link, kogu artikkel oleks ju ühte säutsu ära mahtunud :)

Hajaveeb ‏@hajaveeb
Hipsterite seas levib linnalegend, et kui enne toidu söömist sellest Instagrami pilti ei tee, sured 7 päeva pärast ära.

Kaupo Meiel ‏@kaupomeiel
Streigiteadete vahele mahub ivake disainiuudiseidki: "Regionaalhaigla telefonid on punased" (Tarbija24).

alari rammo ‏@alarirammo
Lugesin EPLi tutvumiskuulutusi, kaalun "mõistetamatutel põhjustel kinnipidamisasutuses viibivat igati normaalset" naist.

Hans Lõugas ‏@hanskan
Vanarahvakalendris on täna Päev, Kui Võib Juba Autos Istmesoenduse Sisse Lülitada

Anvar Samost ‏@anvarsamost
Ei saa öelda, et Reformierakonnas pole arvamuste paljusust: üks liige lekitab, teine kommenteerib, kolmas palub vabandust.

Hajaveeb ‏@hajaveeb
Mobiilid lähevad üha õhemateks ja nutikamateks, inimestega on millegipärast vastupidi...