See päev on komandos päästjatele siiski eriline, neilgi on omad traditsioonid jõuluõhtuks. Rääkisime Pirita komando meeskonnavanema Kaarel Langemetsaga päästjate ühistest jõulutegemistest.

Jõulupuud komandos küll ei ole, kuid mõni toataim saab jõuluajaks kaunistused külge ikka. Akendelt ei puudu jõulutuled ja maja kaunistab ka mõni kuuseoks. Eks ikka selleks, et töökoht ka jõuluajal veidi pidulikum oleks.

Kui tavapäraselt komandos ühist söömist ei ole, siis sel päeval on asjad hoopis teistmoodi. Juba hommikul arutavad mehed läbi, mida jõululauale panna ning käivad ühiselt poes. Nii nagu kodus on ka komando jõululaual alati kartul, kapsas ja verivorst. Hoidiseid tuuakse tihtipeale kodust kaasa – kõrvits peab ju ikka jõululaual olema.

Söök valmib ühiselt – kartulikoormisel löövad kaasa kõik mehed, kapsa soojendamine käib ühisel jõul ja mõni tegusam kokk küpsetab ahjus vorste. Magustoiduks on kook, kõrvale kohv ja alati on laual mandariinid. Alkohol menüüsse ei kuulu, aga kalja või muud paremat jooki võetakse toidu kõrvale ikka.

Pikk laud kaetakse pidulikult, süüdatakse küünal ja mehed istuvad ühiselt ümber laua. Vahel tuleb külalisigi, näiteks valves olevad operatiivkorrapidajad ühinevad päästjatega õhtusöögil. Kui väljakutseid ei ole, saab rahulikult laua taga istuda ja juttu ajada.

Jõuluvana kahjuks päästjate juurde tavaliselt jõululaupäeval ei jõua, aga on olnud aastaid, kui ta näpistab laste külastamise kõrvalt aega ka päästjate juurest läbi käimiseks. Kingiks toob ta kommi.

Siiski, valvsust ei kaota päästjad ka jõululauas hetkekski – kui tulevad „kellad“, on mehed minutiga väljas nagu igal tavaliselt tööpäeval.

Päästjad soovivad teile rahulikke jõule ja meie soovime meestele sedasama!