Ka süütuna näiv säraküünal võib lapse käes tõsiseks ohuallikaks osutuda. Piisab, kui säraküünal väikeste sõrmekeste vahelt maha pudeneb ja sellest toa sisu süttib. Veelgi ohtlikum pürotehniline seade on rakett, mis ebakindlale alusele pandult stardi ajal pikali vajudes ümbritsejaid tabab või aknast tuppa lendab.

Ilutulestike ohutuse pärast tunnevad ennekõike muret nende tootjad ja edasimüüjad, kes seadmete kasutusjuhenditesse kirja pandud reeglites seda üksikasjalikult väljendavad. Ilutulestikest lähtuv tuleoht on pühade ajal, mil pürotehnikat palju kasutatakse, pannud ka päästjaid ohutusega seotud mõtteid mõlgutama. Ilutulestiku gurmaanidele on peamine kaunis ja ohutu vaatemäng, kuid noori ja lapsi köidab lihtsalt kõva pauk ja tuli. Uudishimus ja põnevusejanus unustatud ohutusreeglite tagajärjeks võib aga saada tulekahju või tervisekahjustus.

Loomult uudishimulikele lastele ja noortele on raketid alati põnevad ja tekitavad huvi, kuid tegemist ei ole mänguasjadega ja lapsed ei tunneta nende ohtu. Õnnetuste ära hoidmiseks on siin esmatähtis vanemate tähelepanu, isa-ema hool ja selgitused. Päästjadki paluvad meeles hoida, et lastele tuleb selgitada ilutulestiku kasutamise vanusepiiranguid ja reegleid.

Aga kõigile rakettide kasutajatele on tähtis teada, et raketi laskmisel tuleb varre külge kinnitatud rakette lasta kindlalt seisvast vertikaalsest peenikesest torust või tühjast pudelist, mille pikkus vastab raketi kepi pikkusele. Peab kontrollima, et rakett liiguks vabalt ja see tuleb suunata otse üles nii, et tagasi alla kukkuvad raketi osad ei ohustaks kedagi ega midagi. Raketi lennuteele ei tohi jääda mingeid takistusi. Kui rakett lõhkeb käes või tabab kedagi, on õnnetuse tagajärjed parandamatud.

Lõuna-Eesti pommigrupi juhataja Kalvar Tammise sõnul on lastega seoses probleemiks ka toodete kättesaadavus ja see, et pürotehnikat kiputakse isetahtsi ümber ehitama. Aasta lõppemise tähistamise ajal on sellega seoses olnud õnnetusi, kus plahvatuse tõttu on kaotatud sõrmi ja nägemist. Väga palju selliste õnnetuste infot aga päästjate ja demineerijateni ei jõua, sest asi lõppeb enamasti kiirabis ning erakorralise meditsiini osakonnas. Karm näide on aastatetagune Tartu Forseliuse gümnaasiumis toimunud õnnetus, kus koolipoiss võttis paugutitest välja pürotehnilist ainet ja pani selle metallist kesta, mis kokku valtsimisel plahvatas. Poiss kaotas kaks sõrme.

Head kaasmaalased! Oleme pühademeeleoluski tähelepanelikud, peame meeles enda ja teiste elu ning tervise väärtust, soovides teineteisele ainult meeldivaid ilutulestikuelamusi ja ohutuid pühi!

All pool olevad pildid illustreerivad ja võivad häirida nõrganärvilisi! Pildid on käes plahvatanud ilutulestiku tagajärjel ära põlenud peopesadest.