Päästeamet teeb väga head ja tihedat koostööd politsei- ja piirivalveametiga ka kellel on oluline sõnum lapsevanematele.

Alanud on pühade aeg, mil alkoholi tarbimine on suurem kui tavaliselt. Ühtlasi algas äsja ka koolivaheaeg. Seetõttu on eriti oluline olla kursis, kus alaealised lapsed käivad, mida nad teevad ja kellega koos nad viibivad.

Tallinna kesklinna politseijaoskonna noorsoopolitseinikud kontrollisid detsembris kahel erineval nädalavahetusel alaealiste alkoholi ostmist ja tarbimist. Nende operatsioonide käigus tuvastati kokku 35 alkoholi- ja tubakaseaduse rikkumist alaealiste poolt ning 3 kuritegu dokumendi võltsimises.

Kaks noort kasutasid võltsitud dokumenti ning kolmas oli võltsinud oma ID-kaarti, aga ei jõudnud seda veel alkoholi ostmiseks kasutada. „Kuigi noortele võib ekslikult tunduda, et isikliku dokumendi võltsimine ja selle kasutamine ei ole suur rikkumine, on see tegelikult kuriteo toimepanemine,“ selgitas kesklinna jaoskonna noorsoopolitseinik Vitali Matvejev. „Dokumendi võltsimine ei ole nalja asi ning igal juhul algatatakse selle avastamisel kriminaalmenetlus,“ lisab ta.

„Tahame täiskasvanutele meenutada, et alkohoolse joogi alaealisele pakkumine ja ostmine on karistatav tegu. Lisaks alkoholi kahjulikule mõjule tervisele ning noore inimese arengule kaasneb sellega ka otseseid ohte. Alkoholi tarbimine vähendab nii täiskasvanutel kui ka alaealistel ohutunnet ja alkoholijoobes inimesed satuvad kergemini kaklustesse või õnnetustesse,“ räägib Matvejev.

Talvisel ajal on täiendavaks ohuks ka alajahtumine, mis tähendab, et ka lihtne kukkumine või magama jäämine võib surmaga lõppeda. Eriti suur on see risk noorte puhul, kes ei oska alkoholi tarbides piiri pidada ega oska hinnata seda, mil alkoholi tarbimine eluohtlikuks muutub.
Laste ja noorte suhtumist alkoholi mõjutab suuresti ka vanemate ja täiskasvanute käitumine. Kui viimased ei tauni noorte alkoholitarbimist, ei tee seda ka noor ise. „Politsei ja sotsiaaltöötajad ei saa asendada noore vanemate ja teiste lähedaste vastutust, alkoholikasvatus algab kodust ja hoolivast suhtumisest,“ sõnab Matvejev.

„Paneme kõigile lapsevanematele südamele, et nad jälgiksid oma laste ja nende sõprade tegemisi eriti tähelepanelikult, sest ka noored tähistavad vaheaja algust tihti alkoholiga“, selgitab kesklinna jaoskonna noorsoopolitseinik Vitali Matvejev.