Kui Tarand osutub valituks, saab kaks kohta europarlamendis kõige suurema häältesaagiga erakond, teised suuremad erakonnad saavad ühe koha.

Laupäeval avalikustatud EMORi tulemuste kohaselt on Euroopa Parlamendi valimiste kontekstis kõige suurema toetusega Keskerakond, mis on seega hetkeseisuga kõige kindlam kandidaat teisele mandaadile. Viimane on Lumi hinnangul kahtlemata seotud ka sellega, et Indrek Tarand võtab tõenäoliselt mandaadi sellise ülekursiga, mis lõhub Reformierakonna, SDE ja IRL-i valijaskonda ning kaudselt võttes tagab ka Keskerakonnale teise mandaadi.

"2009. aasta Euroopa Parlamendi valimiste uuringud on selgelt välja toonud, et Tarandi toetaja Euroopa Parlamendi valimistel hääletab teistel valimistel just nende kolme erakonna poolt," nentis Lumi.

Valimistulemuse prognoosimise teevad avatud nimekirjad siiski keeruliseks. Mitmes nimekirjas teeb rida kandidaate aktiivset persoonikampaaniat, mida uuringud ei pruugi tema hinnangul adekvaatselt kajastada.

"Seega prognoosiks ma mitmeid üllatavaid ümberpaigutusi nimekirjade siseselt. Iseäranis huvitavaks küsimuseks kujuneb kandidaatide toetus Keskerakonna nimekirja siseselt ehk küsimus sellest, kes võib võtta Keskerakonna teise mandaadi," lisas Lumi.