200 000 inimese kodu

Kes mõtles välja tänapäeva Lasnamäe? Ei keegi muu kui maailmakuulus soome arhitekt Eliel Saarinen. Lasnamäest pidi saama rikaste tallinlaste kodu, laiade tänavate, kõrgete kortermajade ja muuseas ooperiteatriga. Aasta oli 1913.
Lasnamäe

Alanud sõda põrmustas julge soomlase plaanid. Ometi sai unelm järje. 1970. aastal koostasid viis juhtivat arhitekti seniste uusasumite Mustamäe ja Õismäe järjena ambitsioonika Lasnamäe generaalplaani. 11 mikrorajooni tähendas umbes 50 000 uut korterit. See pidi parandama kuni 200 000 inimese elamistingimusi, kaotama keldrielanikud ja leevendama ülerahvastatud kodude muret ruutmeetrite pärast.

Head mõtted

Lasnamäe ametlik deviis oli hoolitsus inimeste eest. See oli magala, aga mugav magala. Linnast töölt tulles pidi inimene säästma aega maksimaalselt, et puhkeaeg oleks pikem. Nii viidi poed ja teeninduskeskused kohe bussipeatuste kõrvale, et ostud tehtaks käigu pealt. Külmade meretuulte tõkkeks paigutati elumajad kärjekujuliselt. Saarineni ooperihoone asemele kavandati laululava kohale suur kultuurikompleks. Tondirabast pidi saama mikrorajoonide vaheline keskus.
E. Saarineni võistlustöö "Suur Tallinn" planeering aastal 1913

Pärlikee asemel Sannikovi maa

Tegelikkus oli karm nagu paepind, millesse ehitajad hakkasid uute teede ja hoonete jaoks süvendeid lõhkama. Plahvatused, tuiskliiv ja igavese lõpetamatuse tunne on esimeste asukate mälestuste ühisnimetajad. Enamiku kortereid said need, kes polnud seisnud kümneid aastaid korterijärjekorras, nagu kümned tuhanded põlistallinlased. Võõrvõim kehtestas ennast nii, et kohalikud panid asumile uue nime – Lasnograd. Piirkonda teisel pool Tondiraba hakati populaarse seiklusjutu järgi kutsuma Sannikovi maaks, aga kõige kaugemat, viiendat mikrorajooni Leningradi oblastiks. Üksteise akendesse vaatavad majad ahistasid, monotoonne valge sein tüütas, tipptunnil tulvil bussid ja selvehallide lõputud järjekorrad panid hambaid kiristama. Lasnamäe, mille metafoor pidi olema valge pärlikee, taandus kurvaks paigaks.

Loe veel Lasnamäe kohta huvitavaid lugusid SIIT.