Kui veel enne valimispäeva oli küsimärgiks, kas Keskerakond saab vähemalt 40 kohta, siis see siiski õnnestus. Õige napilt: kui olid loetud 86 jaoskonna (kokku 87) hääled, siis oli Keskerakonnal 39 kohta ehk napilt alla enamuse (kokku volikogus 79 kohta).

Tegu oli ühe Lasnamäe jaoskonnaga ning sealsest ülekaalust piisas, et saada 40 kohta. Tasub siiski märkida, et homme loetakse hääled uuesti üle, väikesed muudatused on võimalikud.

Üks Delfiga vestelenud keskerakondlane märkis, et tegelikult arvati enne viimaste jaoskondade tulemuste saamist, et paar kohta jääb puudu. Võidukõne ajal olid Taavi Aasal pisarad silmis. ta märkis, et tänab kõiki, kes kampaania tegemisel aitasid. "Me kõik teame, kuidas olime tänavatel. Vaid tänu sellele saame jälle nautida absoluutset enamust!"

Suureks pettumuseks oli tulemus sotside jaoks, kes vähemasti enne tänast õhtut lootsid, et pääsevad tõenäoliselt koos Keskerakonnaga koalitsiooni. Tõsi, kõik variandid on veel võimalikult. Näiteks Reformierakonna linnapeakandidaat Kristen Michal sõnas intervjuus Delfile, et ilmselt ei jätka Keskerakond üksi, vaid võtab koalitsioonipartneriks just sotsid, kes said voligkogus üheksa kohta.

Valimiskünnise ületas ka IRL (viis kohta), ent näiteks Tegus Tallinn jäi välja. Küll aga saab nende ridadest volikokku Edgar Savisaar, kes sai isikumandaadi. Tema tulemus jäi siiski alla 4000 hääle, näiteks Mihhail Kõlvart kogus Lasnamäel ligi 25 000 häält.

Üle Eesti oli veidi üllatuslik, arvestades eri valimisprognoose, EKRE tagasihoidlik tulemus.

Tartus jätkab võimupositsioonil Reformierakond, kelle ülekaal oli ilmne - kui nemad said 20 mandaati, siis teise tulemuse teinud sotsid 8.

Ida-Virumaal jätkub Keskerakonna ülevõim - saadi üle 53 protsendi kõigist häältest.

Kõiki valimistulemusi näeb SIIT. Ülevaade valimispäevast- ja õhtust on blogis!

Delfi TV tegi hoidis valimistel silma peal ka otsesaatega, kus võeti teravalt ette ka teemad, mis kohalike valimiste kontekstis tegelikult loevad, aga tihti poliitmängude varju jäävad: sport, sotsiaalabi, turvalisus jpm.

Vaata siit: