Peeter Simmi filmi “Head käed” Läti osapool otsustab Oscarile kandideerimise novembri alguses pärast aasta parima Läti filmi valimist, ütles ETAle filmi Eesti-poolne produtsent Artur Talvik, kelle sõnul on kandideerimiseks vajalik rahvusliku komisjoni poolne kinnitus, et on tegemist aasta parima filmiga.

Režissöör Arvo Iho sõnul on filmi “Karu süda” Oscari-püüdmise taga Saksa produtsent Manfred Durniok. Kuna kultuuriministeeriumi juures tegutsev filmilevikomisjon ei leidnud võimalust toetada Los Angelesse saadetava “Karu südame” koopia tegemist, pöördus Faama Film välispartnerite poole. “Koopia tehti Prahas Saksa osapoole toetusel ja täna lähevad vajalikud dokumendid Eesti Filmi Sihtasutuse (EFSA) kaudu Los Angelese poole teele,” ütles produtsent Mati Sepping ETAle.

EFSA juhataja Riina Sildose sõnul on Oscarile kandideerimiseks vaja Los Angelesse saata 35millimeetrine filmi koopia, mille valmistamise ja saatmise kulud ulatuvad 100.000 kroonini.

“Meie hinnangul on olulisem filmi ringlemine rahvusvahelistel festivalidel, sest teades filmide valikutraditsioone Oscari auhindade jagamisel, on edu küllaltki kahtlane,” on Riina Sildos ETAle öelnud. Kuna EFSA peab olulisemaks Euroopa filmituru võitmist, on filmi koopia saadetud Euroopa Filmiakadeemia 1300 liikmele.

“Eks taoline konkureerimine võib tunduda pisut ülepakutuna, kuid miks mitte proovida,” lausus filmi produtsent Mati Sepping. Tema sõnul annab põhjust välisfilmi Oscarile kandideerida asjaolu, et “Karu süda” valiti Euroopa Filmiakadeemia Auhinna 35 kandidaadi sekka.

Ka “Heade käte” produtsent Artur Talvik peab olulisemaks orienteerumist Euroopa turule. “Filmilevi seisukohalt on meie jaoks tähtsam filmi osalemine Berliini filmifestivalil, nii et me ei põe eriti, kui filmi Oscarile ei esitata,” ütles Talvik ETAle.

Seni on ainsa Eesti mängufilmina Oscari nominendiks pakutud Raimond Valgrest jutustavat filmi “Need vanad armastuskirjad”, mis hoiab tänini ka vabariigi-aegsete filmide publikurekordit.

Reeglite järgi tohib välisfilmi arvestuses iga riik esitada Oscari kandidaadiks vaid ühe filmi.