Eesti Haridustöötajate Liidu esimees Sven Rondik soovitas lauskriitikaga veel oodata, sest määrus, mis palgatõusu tegelikult võimaldab, ilmus Riigi Teatajas alles reedel.

Rondik ütles Eesti Päevalehele, et mõni omavalitsus on pedagoogidele suurema palga maksmist siiski alustanud. Enamikule õpetajatest saabub Rondiku hinnangul palgatõus alles koos aprilli teenistusega.

Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Martin Kaasik ütles, et näiteks Harjumaa koolides pole ühegi õpetaja palk tõusnud. Kaasiku sõnul on samasugune olukord ka paljudes Lääne-Virumaa ja Raplamaa koolides. Probleem, miks õpetajate töötasu vaatamata raha olemasolule pole tõusnud, peitub Kaasiku hinnangul kohalikes omavalitsusliitudes ja mõnel pool ka omavalitsustes.

“Harju maavalitsus on mulle öelnud, et ega meil seda palgatõusu ei maksagi oodata,” lausus Jüri gümnaasiumi direktorina töötav Kaasik.

Mitme koolijuhi sõnul on palka suudetud tõsta nendes Eesti koolides, kus palgaraha ei tule maavanema reservfondist.

Kaasiku juhitav Jüri gümnaasium sõltub just maavanema reservfondist, mille raha asutakse jagama alles pärast 15. aprilli.

Tallinna koolid ei sõltu maavanema reservfondist, kuid õpetajate palka pole suudetud ka pealinnas tõsta. Tallinna abilinnapea Margus Allikmaa sõnul oodati tõusu võimaldava määruse rakendumist. “Nüüd on vahendite jaotus ilmunud ka Riigi Teatajas ja usun, et juba märtsi lõpus jõuab palgatõus ka õpetajateni,” lisas ta.

Harjumaa Omavalitsuste Liidu esimees Andre Sepp ütles, et omavalitsuste juhid on saanud koolijuhtide kriitika osaliseks, sest haridusministri sõnavõttudest on jäänud arusaam, nagu seisaks raha omavalitsuste pangaarvetel.

“Tegelikult on süüdi haridusminister, kes ütles välja, et õpetajate palk tõuseb. Paraku on nii, et kõikidel ei tõuse, ja nii asutaksegi kohalikke omavalitsusi süüdlasteks tegema,” lisas ta.

Koolijuhtide muret, et palk ei tõuse kõikides koolides, jagab ka Sven Rondik. “Samas meenutaksin haridusministeeriumi sõnumit, et koos maavanema reservfondiga tagatakse kõikidele koolidele vähemalt 12-protsendiline palgatõus,” lisas ta.

Haridus- ja teadusministeeriumisse on jõudnud ka kuuldused, et osa kohalikke omavalitsusi ei plaanigi õpetajatele suuremat palka maksta. Probleemid on neis paigus, kus linnad ja vallad on eelmistel aastatel lisanud õpetajate töötasule ka oma osa, kuid on nüüd sellest loobunud.

Nii võibki haridus- ja teadusministri nõuniku Rene Leineri hinnangul tekkida olukord, et õpetajate töötasu jääb samaks.