Arvan, et koolivägivald, nii nagu iga teine vägivallavormgi, on lahendatav vaid sellest rääkides. Pole mõtet pead liiva alla peita ja teeselda, et kõik on korras. Ükski abivajaja ei saa abi, kui talle ei tutvustata olukorda. Ükski õpetaja ega muu koolitöötaja ei hakka enne tegutsema, kuni ühiskond piisavalt survet avaldab.

Nagu ütlesin, on mul hea meel, et lõpuks ometi on hakatud asjast rääkima. Seda näitavad ka viimase aja Rahva Hääle artiklid. Kuid samal ajal muudab see olukord mind natuke nukraks. Ma teadsin alati, et koolivägivald on väga aktuaalne ja mina ei olnud ainuke ohver. Kuid nähes, et seda vägivalda on nii palju tekib küsimus, et kus on inimeste silmad?

Kuidas on võimalik, et selline vägivald saab laste seas niimoodi levida? Koolides on õpetajad, sotsiaalpedagoogid, psühholoogid. Erandiks väiksed maakoolid, kus viimaseid kahte tihtipeale ei ole. Eriti arvestades praegust olukorda, kus õpetajad nõuavad kõrgemat palka, tekib küsimus, et mille eest? Jah, on professionaalsed õpetajad, nagu minu praeguses koolis, kes märkavad vägivalda ja läbi selle on suudetud kool muuta vägivalla vabaks. Tahan loota, et nii häid õpetajaid on ka teistes koolides.

Kuid arvestades seda, kui palju on koolides vägivalda, mille puhul õpetajad vaid silma kinni pigistavad, siis arvan, et suur osa õpetajatest ei vääri palgatõusu. Ma tean, et seda ei juhtu kunagi, kuid ma arvan, et palgatõus õoetajatel peaks sõltuma vägivalla astmest koolis. Minu arvates oleks õige läbi viia koolides anonüümsed küsitlused, näitamaks ja kontrollimaks, milline olukord koolides on ja vastavalt sellele siis tõstma palka. Teisisõnu saaksid palgatõusu vaid nende koolide õpetajad, kes seda ka väärivad.

Ma ei usu, et õpetaja, kes peidab oma pea liiva alla või lihtsalt ei märka, et tema ümber on õpilased, kes on vägivalla ohvrid, vääriks kõrgemat palka. Küll aga vääriks seda õpetajad, kes oma tööd tunnevad ja märkavad ka enda ümber toimuvat. Nii nagu iga teise ameti juures peavad inimesed palgatõusu välja teenima, nii peavad seda tegema ka õpetajad.

Suur osa laste vägivalla ja selle kaotamise juures on muidugi ka kodudel. Kuid see on juba teine teema. Lapsevanemad pole siiani oma tegemata töö pärast riigilt lisaraha nõudnud.