“Päris kindlasti õpetajate palgad tõusevad,” ütles haridus- ja teadusminister Toivo Maimets. Täpsem oleks tema väitel rääkida õpilase pearaha suurenemisest, sest ministeerium ei taha omavalitsustele ette kirjutada, kuidas haridusraha kasutada. “Usume, et koolid teavad seda ise kõige paremini,” sõnas Maimets. Samas ei osanud minister veel öelda, millises mahus tuleval aastal hariduskulud kosuvad ja milline võiks olla palgafondi kasv, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maimets lubas igati seista ka teaduse parema rahastamise eest. Siin on talle toeks riigikogus vastu võetud strateegia, mille järgi peab riik 2006. aastal kulutama teadusele 1,5 protsenti SKP-st.

“See pole lihtne ülesanne, kuid usku on,” ütles ta.

Valitsus kinnitas eile ministeeriumide eelarvete piirsummad. Need arvud on mängumaaks, mille raames tuleb igal ministril 18. juuniks esitada oma haldusala rahajaotuse kava. Konkreetsetel numbritel ja valikutel ei soovinud rahandusminister Taavi Veskimägi peatuda. “Eelarvestrateegia rõhuasetus kandub haridus- ja teadustegevuse poole,” kinnitas ta.

Veskimägi väitel pole tulemas mingit üldist avaliku sektori palgatõusu. Viimastel päevadel on kõige jõulisemalt endale palgalisa nõudnud tolliametnikud, kes piketeerisid neljapäeval Toompeal 4200-kroonise miinimumtasu vastu.