Riiklik hindamiskomisjon avastas hiljem töid läbi vaadates, et paljudel neist olid ühesugused valed vastused või olid õpilased oma eelnevalt kirjutatud õiged lahendused ühtviisi valeks parandanud, kirjutab Postimees.

Selgus, et üks eksamikomisjoni kuulunud õpetajatest oli eksami esimese osa jooksul viinud paberilehe lahendamata eksamiülesannetega ruumist välja ja andnud selle edasi õpetajatele, kes komisjoni ei kuulunud.

Nood lahendasid ülesanded ja viisid vastused tualettruumi, kust õpilased need eelnevalt sõlmitud kokkuleppe kohaselt kätte said.

Kõik eksamikomisjoni kuulunud kolm õpetajat on nüüdseks oma süü pettuses osalemises üles tunnistanud. Nende nimesid ei soovinud riiklik eksami- ja kvalifikatsioonikeskus enne nende saatuse kohta otsuse langetamist avaldada.

Eksamikeskuse direktor Janar Holm nimetas juhtunut tragöödiaks. “Uskumatu ja masendav, et õpetajad, kes peaksid õpilastele eeskujuks olema, sellise avantüüri ette võtsid,” nentis Holm.

Holmi sõnul jääb mahakirjutamises osalenud õpilastel tänavu gümnaasium lõpetamata. Ent kuna ruumist väljumise aega polnud eksamitöödele märgitud, on raske tuvastada, palju õpilasi tualetis spikerdamas käis. Esialgsetel andmetel võis ausal teel tulemuse kirja saada seitse kuni üheksa õpilast 68-st.

“Ülejäänute saatus on suhteliselt traagiline,” nentis Holm. “Nad saavad eksami järele teha alles aasta pärast, mis tähendab, et nad on õpetajate kaasabil nelja tuule kätte jäetud.”

Õpetajate saatus on direktor Kazakova kätes. Kui Holm temalt teisipäeval küsis, kuidas ta oma alluvaid karistada kavatseb, pidas naine piisavaks käskkirja ja järgmise aasta preemiatest ilmajätmist. Milline karistus ootab direktorit, peab otsustama Tallinna haridusamet.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets kinnitas, et järeldused peavad olema nii karmid, kui seadus lubab. “Olen veendunud, et sellised õpetajad ei tohi koolis töötada,” kostis ta. “See on näide, kus kool püüab laste usaldust kuritarvitades saavutada paremaid tulemusi.”

Lõpliku otsuse õpilaste ja direktori saatuse kohta langetavad haridusametnikud reedel.

Holmi sõnul on analoogseid mahakirjutamise juhtumeid esinenud varemgi, ent iial pole neisse kaasatud õpilaste ega õpetajate hulk olnud nii suur.