Tema ametikaaslane lõhub aga kogu suve ränkrasket tööd teha perefirmas. Õpetajate suveplaane kirjeldab Meeli Parijõgi Õpetajate Lehes.

„Kuna ma olen nii muusikaõpetaja, huvijuht kui ka 9. klassi juhataja, siis on mul olnud teha kõike muud, kui puhkusele mõelda,” naerab Haapsalu gümnaasiumi õpetaja Ilona Aasvere vastuseks küsimusele, kuidas puhkuseplaanide tegemine kulgeb. 

Igal juhul kavatseb Ilona Aasvere sõita puhkuse ajal Hiiumaale. Tema sõpruskond veedab seal juba pea kakskümmend aastat iga juuli teise nädalavahetuse. „Käime Käina lähedal tuttava talus külas, ta oli kunagi meie malevakomandör ja nii see komme meile külge jäigi. See käik on suviti üks mis kindel.”

Õpetaja on õpetaja 24/7
Sama kindlasti külastab õpetaja Aasvere Viru Folki ja astub seal koos Untsakatega ka ise ühe lauluga üles. „Eestist välja ei ole ma plaaninud minna, välja arvatud kontserdile Helsingisse. Ma leian, et puhkus Eestis, eriti kuurortlinnas Haapsalus, kus ma elan, on väga okei,” ütleb Ilona Aasvere. 

Kas õpetaja Aasverel tuleb puhkuse ajal ka koolitööd teha? „Kardetavasti jäävad paberitööd, näiteks aruanne kooriühingule tegevustoetuse kasutamise kohta, ikka selleks ajaks, kui suurem mahtra läbi. Augustis, mis seal salata, tuleb hakata juba tasapisi mõtlema, kuidas tänavune 1. septembri aktus võiks välja näha,” tunnistab Ilona Aasvere. 

Kiviõli 1. keskkooli ja Maidla põhikooli õpetajal Marje Veiseril on puhkuseplaanid tehtud – need sisaldavad tema sõnul ränka tööd perefirmas. „Minuga on paraku niimoodi – teistmoodi kui teiste õpetajatega. Kõik, mis jäi talvel tegemata, tuleb suvel järele või korrektselt üle teha. Kadunud abikaasa firma, mis pole just väike, jäi minule ja lastele. Sellega olen õpetajatöö kõrvalt tegelnud. Nii et puhkus tuleb mul väga töine.”

Väikesed väljaminekud ja väärt elamused
Mõne hetke lõõgastumiseks püüab Marje Veiser kõigest hoolimata leida. Näiteks on tal kavas väljasõit kolleegidega Taani. Kiviõli 1. keskkooli õpetajatel on nimelt traditsioon igal suvel kambakesi ringi vaadata. „Avastame tihedalt Eestimaad ja teatud aja pärast, kui kukrud kosunud, läheme kusagile kaugemale.” Marje Veiser jutustab, et kuigi pole seal veel väga kaua õpetajana töötanud, on ta juba jõudnud käia kolleegidega Austrias ning Eestis ekskurseerida üheskoos Kihnus-Ruhnus ja Lõuna-Eestis ning möödunud aastal Pärnu kandis. „Need ekskursioonid pole eriti pikad, kestavad kolm-neli päeva. See on väga mõnus lõõgastus meeldivas seltskonnas. Nii on igal suvel ja muidugi võtan sellest ka tänavu osa,” kiidab Marje Veiser.

Sõmeru põhikooli huvijuhi Tiina Erala puhkus algab akvarellilaagriga Jõgevamaal Luual. „Sellest tuleb üks vahva nädal,” on õpetaja elevil. „Maalida saab päevad läbi. Võid minna hommikul päikesetõusu jäädvustama ja maalida kas või päikeseloojanguni. Laager kestab nädal aega ja lõpeb näitusega.” 

Kui PRIA-lt toetus kätte saadakse, siis on augusti alguses Sõmerul savikojas savitööde õppelaager. Seal on Tiina Erala organiseerijana tegev, aga loodab ise ka sõrmed saviseks teha. Nii kaua, kui tööd kuivavad, veedetakse päev Tallinnas, käiakse ekskursioonil ning vaadatakse näitusesaalides savi- ja portselanitööde väljapanekuid. 

Suvesse jääb aega lapselapsi hoida ning aidata oma lapsi, kes on suvel ametis kodude ümberehitamisega vanadest majadest. Õpetaja suur armastus, oma aed, vajab samuti aega ja hoolt. 

Käsmu Viru Folgile läheb Tiina Erala kindlasti. Ja küllap ka paar korda mere äärde maalima. Käsmu on tema suur armastus, teine tore rand, kus Tiina Eralale maalida meeldib, on Mahu. „Seal on kaunid vaated. Näiteks Pärnu rand mind ei inspireeri – liiga palju rahvast ja igav liiv. Põhjarannikul on ikka kive ja iseloomu,” kirjeldab Tiina Erala.

Täispikkuses artiklit loe Õpetajate Lehest