Siiski on oluline seda mitte nimetada samasooliste seaduseks ja veel vähem samasooliste abielu seadustamiseks.

Kooseluseadus on mõeldud kaitsmaks kõiki mitte abielulisi kooselupaare. Ära on unustatud, et
kaitse laieneb ka heteropaaridele. Ja mis peamine, meil on põhiseadus, milleparagrahv 12 kohaselt on kõik seaduse ees võrdsed ning kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu.

Mitte abielulistel paaridel ei ole hetkel piisavat õiguste kaitset ja probleemid tekivad eeskätt vara, kodu, kulude hüvitamise, ülalpidamise, pärimis- ja üürisuhete juures. Igal sammul peaksid nad sõlmima eraldi lepinguid ning ka see ei annaks täit kindlust ning ei oleks mõistlik.

Põhiseaduse 13. paragrahvi järgi on igaühel õigus riigi ja seaduse kaitsele. Paragrahvist 14 tuleneb aga riigi kohustus tagada põhiõiguste kaitse ja seega ka reguleerida mitte abieluliste paaride õigussuhteid (mis käib ka samasooliste paaride kohta). Hetkel on riigi kohustus täitmata ning ühiskonnas reaalselt toimivad suhted juriidiliselt reguleerimata, mis on aga taunitav.

Euroopa Inimõiguste Kohtu hinnangul on samasooliste kooselupartnerite vaheline püsisuhe samuti perekond ja seetõttu kohaldub nendele põhiseaduse 27. paragrahvist tulenev kaitse.

Laste huvide kohapealt on asi juba keerulisem ning seda ma hetkel lahkama ei hakkaks. Selle asemel tõstataksin küsimuse, kuidas on kaitstud laste huvid olukorras, kus perekonnaseaduse paragrahvi 148 lõige 1 võimaldab üksikul inimesel lapsendada, millega ei saa keegi välistada, et hiljem ei saa selle lapse vanemateks samasoolised vanemad. Ühist hooldusõigust saavad omada aga üksnes abikaasad. Siit võib tuletada juba palju lahenduseta olukordi.

Lisan viite kooseluseaduse kontseptsioonile, et mõned pealiskaudse mahalaitmise asemel läbimõeldud seisukoha võtaksid või lihtsalt lepiksid sellega, et riik peab tagama põhiõiguste kaitse ning reguleerima ühiskonnas eksisteerivaid õigussuhteid.