Kas tunnistate Eesti Vabariigi okupatsiooni Nõukogude Liidu poolt?/ Mille poolest on anneksioon ja inkorporeerimine vähem kuritegelikud eesti rahva suhtes?

Ma pole jurist ja ei oska selget vahet teha okupatsiooni, anneksiooni või inkorporeerimise vahel. Seetõttu leian, et pole pädev sellele küsimusele vastama. Samas olen veendunud, et Eesti Vabariik ei liitunud Nõukogude Liidu “vennalike rahvaste perega” just hea meelega.

Miks Teie arvates solvab pronkskuju Tõnismäel eestlaste õiglustunnet?

Pronkssõduri küsimus on viimasel ajal kunstlikult tõstatatud. Eriti võimsalt oli teema ülespuhutud eelmisel aastal ja selle seletus on lihtne — tulemas on riigikogu valimised. Meie erakonna positsioon on, et mälestusmärkide ja haudade kaasamine valimispropagandasse on amoraalne ja alatu. Arusaadav, et see kuju riivab mõnede inimeste tundeid, kuid inimestel on ikka maailmaasjust erinevad arvamused, ja see ei tähenda, et me peame sõdima mälestusmärkidega ja lõhkuma neid. Eesti ajalugu oli 20. sajandil keeruline ja see kuju sümboliseerib seda keerukust.

Millest selline järeldus või veendumus, et see sõdur Tõnismäel just kindlasti venelast sümboliseerib? Kas teile ei tundu selline seisukoht pisut natsionalistlikuna?

See sõdur sümboliseerib Teises maailmasõjas hukkunute mälestust — just nagu on kirjas mälestusmärgil olevatel tahvlitel. On teada, et selles sõjas hukkus väga paljude rahvuste esindajaid, seal hulgas ka venelasi.

Miks on Venemaa igal rindel Eesti vastu vaenulik? Venemaalt on tulnud viimase 10 aasta jooksul Eesti vastu rohkem sanktsioone, kui üheltki teiselt riigilt kogu ajaloo vältel?

Eesti ja Venemaa suhted ei ole tõepoolest kõige paremad, meie arvates Eestil peavad olema sõbralikud suhted oma naabritega.

Kas te peate “fašistlikku ja vaenulikku” Eestit rohkem oma koduks, kui demokraatlikku ja vaba Venemaad?

Ma arvan, et Eesti on minu kodu ja ta pole fašistlik ega vaenulik.

Mida kavatsete ette võtta, Teie ja Teie erakond, et suhted eestlaste ja venelaste, samuti kõikide teiste eestimaalaste ning Eesti ja Venemaa vahel stabiliseeruksid?

Tundub, et praegune Eesti ühiskond on lõhestunud. Eestlased ja venelased justkui elaksid eri maailmades, sest neil on erinev infoväli — venelased saavad suure osa siin toimuvast Venemaa uudistekanalitest.

Tuleb hakata liikuma üksteise mõistmise suunas. Selleks tuleb esiteks lõpetada ajaloo haavades urgitsemine. Haavadel tuleb lasta paraneda ja leida ühised huvid ja väärtused eestlaste ja venelaste vahel, mille najal koos edukalt edasi minna. Olen nõus president Toomas Hendrik Ilvesega, kes ütles samuti, et on vaja tagasi vaatamise asemel tulevikku vaadata.

Selleks, et koos edasi liikuda ning säilitada rahu ja harmoonia ühiskonnas, on eestlaste huvides, et venelased oleksid Eestis õnnelikud ja saaksid end teostada igas valdkonnas. Selleks on vaja, et Eesti venelased oleksid haritud ja et neil oleks võimalus tegeleda oma kultuuriga. Vene Erakonna Eestis pakutav tee selleni on vene kultuuri autonoomia, mis võimaldab saada kvaliteetset venekeelset haridust ja arendada oma kultuuri. Samas meie arvates iga venelane peab oskama eesti keelt ja selleks ei peaks läbima spetsiaalseid kursuseid, selleks peab piisama kooliharidusest. Ka peab leidma lahenduse seni kodakondsuseta inimeste probleemile.

Kui eestlaste ja venelaste suhted on head, eks siis paranevad ka suhted Venemaaga.

Te loete oma tegevust alates aastast 1920. Siit loogiline küsimus, kus on Eesti Vabariigi idapiir ja millise aktiga on see määratud?

Teie teadmiste värskenduseks — Eesti Vabariigi Asutavas Kogus, mis leidis aset 23. aprillil 1919, osales Aleksei Sorokin, kes oli üks Vene Erakonna Eestis eelkäija asutajatest. Eesti Vabariigi idapiir on paika pandud Tartu rahu lepinguga.

Kas olete valmis kaitsma Eesti Vabariiki relv käes?

Üldiselt ma olen patsifist ja teen kõik endast oleneva, et Eesti Vabariiki ei tuleks kaitsta relvaga käes.

Kas Te leiate, et eestlaste ja teiste Ida-Euroopa rahvaste vastu pole Nõukogude Liidu poolt toime pandud mingeid inimsusevastaseid kuritegusid? Paluksin ühest ja selget vastust — jah või ei.

Ka meie erakonna eelkäija kannatas NKVD repressioonide all. Pöörduksin tagasi VEE ajaloo poole. Eesti Vabariigi VI Riigikogus, mis oli valitud 1938, oli kuus inimest vene erakonnast, kes moodustasid vene fraktsiooni. Vene Rahvuslik Liit oli 40. aastal keelatud ja kõik tema riigikokku kuulunud liikmed represseeriti. Üks VRL liikmetest Aleksander Ossipov mõisteti süüdi revolutsioonivastase tegevuse eest Eestis ja lasti maha 1941. aastal NKVD poolt.

Kas Teie arvates tuleks korraldada rahvusvaheline uurimine ja kohus (sarnaselt Nürnbergiga) ka NSVL stalinistliku režiimi esindajate poolt sooritatud inimsusevastaste kuritegude uurimiseks.

Jah, miks ka mitte. Iseasi, kas on vaja tõestada üldteada fakti, mida on kirjeldatud nii Solzenitsõni teostes kui lihtinimeste mälestustes. Selline kohus oleks kasulik eeskätt Venemaale, et vabaneda lõplikult stalinismist.

Miks teie valimisprogramm on vene keeles, miks toetate vene keelt teise riigikeelena?

Me ei toeta praegu vene keelt teise riigikeelena, kuid me toetame vene keele tunnistamist Eesti vähemusrahvuse keelena ja selle kasutamist kohaliku keelena nendes piirkondades, kus on selleks vajadus. Vähemusrahvuste keele kasutamine on sätestatud ka Euroopa Liidu seadusandluses.

Meie programmi koha pealt peab vabandama, et meie erakonna eesti keelne kodulehekülg puudub, nappide finantsvahendite tõttu panustasime kakskeelse lehekülje asemel põhjalikule ja korralikule venekeelsele leheküljele. Lubame selle vea parandada nii pea kui võimalik.

Kuidas Te kommenteerite seda, et siin elavad venelased, osa, kes siin isegi on sündinud, ei räägi eesti keelt ning ootavad, et nendega suheldakse vene keeles, samal ajal kui võõrriikidest Eestisse õppima tulnud noored omandavad vajaliku keeleoskuse vaid ühe aastaga?

Igal inimesel on erinevad võimed ja motivatsioon õppimiseks. Keele oskamatus on muidugi nii konkreetse inimese aga ka riigi probleem, mis nõuab lahendust.

Vene vähemus Eestis on jätkuvalt rahulolematu oma seisukorra üle Eestis. Miks ei pöördu nad Putini kutsele järgnedes tagasi Venemaale, nii nagu omal ajal juudid Iisraeli ja sakslased Saksamaale?

Minu arvates demokraatlikus ühiskonnas on igal inimesel võimalus väljendada oma arvamust, ilma et sellele järgneks raja taha saatmine või muu tagakiusamine. Enamus vene keelt emakeelena rääkivaid inimesi leiab, et Eesti on nende kodumaa ja Putin pole nende president.

Kas teie meelest peaksid kõik Eestis sündinud inimesed saama automaatselt eesti kodakondsuse või on eesti keele eksam nendegi puhul õigustatud?

Meie arvates asjaolu, et Eestis elab üle 100 000 inimese ilma kodakondsuseta, on ohtlik eeskätt Eesti riigile. Eakad inimed ja teised, kellel on keele õppimine erinevatel põhjustel raskendatud, kuid kes on Eestis elanud juba aastakümneid, väärivad kodakondsust juba inimlikel põhjustel.

Millega põhjendate natsistliku partei loomist Eestis. Minu teada pole meil ühtegi teist parteid, mille peamine erisus oleks rahvustunnus/ Kas Teie erakond on Vene erakond või venelaste erakond?

Vene Erakond Eestis, samuti nagu Rootsi Erakond Soomes või Saksa Erakond Taanis nagu ka kümned teised taolised erakonnad Euroopa Liidus ei ole natslikud! Meie erakonna juured ulatuvad 1920ndatesse, mil fašismist polnud haisugi.

Millised on teie erakonna seisukohtade peamised erinevused võrreldes Konstitutsioonipartei seisukohtadega?

VEE on vene vähemusrahvuse konservatiivne erakond. Meie tähtsustame traditsioonilisi väärtusi nagu näiteks inimene, perekond, vaimsus, vabadus, väärikus jne. Meie erakond on Eesti suhtes patriootiliste inimeste ühendus, me ei ihalda NSVL taastamist ega kummarda kommunistlikku ideoloogiat.

Eestis elavad venelased peavad tänapäeva situatsioonis koondama oma jõude. Mina ja paljud teised minu rahvuskaaslased toetavad Keskerakonda. Miks VEE peaks vene valijaskonda veelgi lõhestama?

Ka meie arvame, et venelased peavad oma jõud koondama, et kaitsta oma huve. Me ei näe Keskerakonna programmis neid suundi, mis võiksid just venelaste huve kaitsta.

Venelastele meeldib kasutada sõna fašism. Mis see fašism teie arvates on?

Mulle isiklikult see sõna ega selle tähendus ei meeldi.

Millised on teie pretensioonid Eesti rahvuspoliitikale? Kuidas suhtute keelte ja kultuuride jätkuvasse kadumisse Vene Föderatsioonis?

Kas Eestis on olemas rahvuspoliitika?

Kustkandist on teie vanemad pärit? Milline on teie haridus?

Mina olen Delfis vastamas VEE esindajana ja isiklikele küsimustele vastata ei soovi. Minu ankeedi leiate valimisi kajastavatel lehekülgedel.

Tänan küsijaid huvi eest meie erakonna vastu. Head Vabariigi aastapäeva!