Kas Tallinna saab rajatud mõned slipikohad, kus igamees saab paati vette lasta?

See oleks minimaalseim, mida Tallinn peaks merelinnanime õigustamiseks väikelaevaomanike heaks tegema. Tegelikult võiks linna panustada ka vähemalt ühe väikelaevadele mõeldud sadama rajamisse. Mul oli päris piinlik vaadata, kuidas Keskerakond koos sotsidega mõne aasta eest Tallinnas paadimaksu kehtestas. Samal ajal pole linnal ei ühtegi slippi, rääkimata sadamast.

Tere, kui teist peaks saama Tallinna linnapea siis mis oleksid esimesed viis asja mida te Tallinnas muudaksite? Samuti oleks soov teada, et miks te arvate, et te võidate Edgar Savisaart, kes on siiani olnud võitmatu.

Esimese asjana moodustaks tugeva ja kompetentse meeskonna, teisena sulgeksin Tallinna propagandamasina, kolmandana likvideeriksin Mupo, neljandaks töötaks välja kava, kuidas 4 aastaga Tallinna tänavad korda saaksid, ja viiendaks katkestaks töölepingud kõigi sulide ja korruptantidega. Ma arvan, et Edgar Savisaarest on paljudel tallinlastel juba villand ja nad tahaksid näha muudatusi Tallinna juhtimises.

Kas, kuidas ja mis ajaks plaanite Tallinnale Euroopa Rohelise Pealinna tiitli tuua?

Liiga pikk ja keeruline oleks kogu sellelaadset tegevuskava käigupealt välja mõelda. Eks kõigepealt tuleb vaadata, mis tehtud ja mis tegemata on. Kindlasti panustataks minu juhitavas Tallinnas tunduvalt rohkem kergliiklusteede võrgustiku väljaehitamisse ning vaba aja veetmiseks sportlike alternatiivide arendamisse. Kindlasti aitab roheliseks muutumisele kaasa ka Tallinna tegelik avamine merele ja mereäärse korda tegemine.

Kui Reformierakond tuleb Tallinnas võimule ja teie saate linnapeaks, kas siis kaotate Tallinnas tasuta ühistranspordi?

Esiteks – tasuta ühistransporti pole olemas. Selle, mida teie nimetate tasuta transpordiks, maksavad kinni Tallinna maksumaksjad. Kui see on tõesti see valdkond, millele linnaelanikud kõige rohkem raha peavad vajalikuks kulutada, las ta siis jääb maksumaksjate kanda. Mina isiklikult kahtlen, kas just ühistranspordi selline doteerimine on kõige mõistlikum viis ühise raha kasutuseks. Ma arvan, et Tallinnale oleks olulisem, et siinsed teed ja tänavad oleks sõidetavad ja valgustatud. Minu arvates on tähelepanuväärne ka see, et Helsingi linnapea on "tasuta ühistranspordi" idee tagasi lükanud põhjendusega, et Helsingi linn pole nii rikas, et sellist muudatust teostada. Kas tõesti Tallinn on? Päris kindel on see, et kui nn. tasuta transport jääb, siis saab ta olema tasuta kõigile – ka turistidele ja väljaspool Tallinna elavatele inimestele. Ka lõpetaks ma ära Mupo rünnakud ühistranspordile – selles osas on praegune olukord groteskne, kui rohelised paramilitäärid kontrollivad, kas tasuta transpordis ikka sõidetakse tasuta või mitte.

Kui teie oleksite Tallinna linnapea, siis milline saab olema teede ja tänavate eelarve aastal 2014, arvestades seda, et tänavune eelarve teede osakonnas on koos lisaeelarvega juba 26 miljonit?

Tegelikult on teede ja tänavate korda tegemise seisukohast huvitav vaadata, kui palju kulutab linn tänavate jooksvaks remondiks iga-aastaselt raha. See summa on olnud kusagil 3-4 miljonit eurot. Ülejäänud raha läheb suurte projektide teostamiseks. Tehnikaülikooli teadurid on väitnud, et Tallinn peaks panustama igal aastal teede ja tänavate remonti vähemalt 7-8 miljonit eurot, kui tahetakse, et olukord ei muutuks hullemaks. Selleks, et teede olukord paraneks, oleks vaja panustada igal aastal kusagil 15 miljonit eurot.

Miks te olete Tallinna TV vastu ja kas te hakkate kõiki linnaasutusi erastama, kui saate Tallinna linnapeaks?

Ma olen Tallinna TV vastu seepärast, et linna maksumaksjate raha ei tohi kulutada ühe erakonna propagandale. Lisaks sellele on see propaganda, mida Tallinna TV edastab, küündimatu ja ebaprofessionaalne. Kõiki linnaasutusi kindlasti erastada pole mõtet, aga sellised, mis ei teeni kogu linnarahva huve, ei peaks maksumaksjatele väljaminekuid tekitama.

Valdo, kui saaksid Tallinna linnapeaks, siis mis sa võtaksid ette Linnahalliga? Taastada või lammutada?

Hea küsimus. Ei oskagi muud vastata, kui et kindlasti võtaksin midagi ette. Praegune olukord, kus linnajuhid aastate kaupa ei tee üldse midagi peale muinasjuttude vestmise kohe-kohe saabuvast rahalaevast on minu arust kõige hullem. Veel mõned aastad tegevusetust ja valikuid ongi ainult üks – buldooser. Iseenesest on Linnahalli ümber toimuv jama heaks näiteks ja tõestuseks sellele, et Tallinn väärib paremat juhtimist. Kogu see Linnahalli ümbruskond peaks olema Tallinna pärl, mitte häbiplekk, mida ta paraku praegu on.

Mina tõepoolest ei taipa, miks sina oleksid Savisaarest parem linnapea. Palun selgita, miks sa oled parem.

Ma oleksin parem, sest ma juhiksin linna, lähtudes kõigi linnaelanike huvidest ja vajadustest. Praegu toimub suures osas trall ühe rahvusgrupi ja ühe erakonna valijate ümber. Tulemuseks on vildakad prioriteedid, rahvuste ja inimgruppide üksteisele vastandamine. Minu juhitavas Tallinnas ei tegeleks linnavalitsus mingite tobedate Moskva parkide ja golfiväljakute rajamisega. Linnaelanikel on tunduvalt suuremaid muresid, kui et kus saaks vene keeles jalutada või kuskohas valget palli auku ajada.

Kas teie juhitud linn muudaks sõiduplaanid igal liinil inimestele mugavamaks ja ei tekiks sõiduveosega seonduvalt transpordiettevõttele TLT lisakahjumit?

Minu juhitud Tallinnas valitseks põhimõte, et enne mõõda ja siis lõika. Ja mõõtjateks oleksid oma ala spetsialistid, mitte mingid erakonna jüngrikesed. Praegu valitseb pigem tehtud-mõeldud suhtumine. Seejuures on Tallinna Tehnikaülikooli teadlased korduvalt kurtnud, et nendega isegi mitte ei diskuteerita enne suuremaid muudatusi liikluskorralduses. Selline suhtumine peab lõppema. Linnavalitsus ei tohi linnaelanikke vaadelda kui laborirotte ja nendega pidevalt eksperimenteerida.

Milline saaks olema linnavalitsuse arvukate nn. nõunike saatus?

Minu juhitud Tallinnas saaks töötada inimesed lähtuvalt oma kompetentsist ja mitte erakondlikust kuuluvusest. See tähendaks samas ka seda, et kui inimene on kompetentne ja teeb oma tööd hästi, siis võib ta minu poolest mis tahes erakonda kuuluda. Erakondlik kuuluvus iseenesest pole mingi pahe. Kindlasti ei saaks oma tööd linnavalistuses jäktata need inimesed, kelle peamisteks ülesanneteks on olnud keskerakondliku propaganda tegemine näiteks internetiportaalides kommenteerimise läbi. Selliseid inimesi linna maksumaksja kohe kindlasti oma rinnal soojendama ei peaks, olgu nad siis tööle vormistatud nõunike või kellegi teisena.

Kas Teie arvates on see hääletaja petmine, kui kandideeritakse, aga valituks osutuna jäädakse endisele kohale (europarlamenti, riigikogu, minister)?

Ma arvan, et valijate petmine on see, kui lubatakse valituks osutuna asuda uuele kohale ja siis seda ei tehta. Kui aga valijatele öeldakse algusest peale, et kandideeritakse oma erakonna toetamiseks või siis ka selleks, et kunagi hiljem võib-olla uude ametisse astuda, siis ei tohiks valijad end selle inimese poolt hääletades petetutena tunda. Nii kavatsen mina lahkuda Riigikogust juhul, kui minust saaks peale valimisi Tallinna linnapea. Kui ei saa, siis jääksin Riigikokku edasi.

Kui saate valituks, kas lubate et Tallina teed saavad lõplikult korda?

Jah, ma luban, et teen oma parima selleks, et Tallinna tänavad lähima nelja aastaga oluliselt paremasse korda saaks viidud. Ma ei ole kindel, kas 4 aastaga kogu küsimus lõplikult saaks lahendatud, aga ma luban olulist paranemist selle valdkonnas ja ka oluliselt suuremaid investeeringuid teede ja tänavate korrashoidu.

Mitu kooli ja lasteaeda remondite?

Sellist numbrit otse välja käia on keeruline, aga kindlasti tomuks muudatus tänases olukorras, kus koolide remontimist teostatakse selgelt maksumaksjate raha mitte liiga heaperemehlikult kasutades ning lasteaedade remondile ei panustata praktiliselt üldse. Mõned aastad on lasteaedade remondiks eelarves olnud ainult paarsada tuhat eurot, mis on võrdluseks välja tooduna vähem kui 10 % Tallinna TV eelarvest. Selles osas on praeguse linnavalitsuse ja minu prioriteedid väga erinevad ja seda ma praegu saangi lubada, et minu juhitud Tallinnas ei käsitletaks väikesi tallinlasi kui mõttetut koormist, vaid kui meie kõigi tulevikku. Ja tulevikku tuleb investeerida. Nagu ütleb eesti vanasõna – kes tulevikku ei investeeri, elab minevikus.

Kas linnapeana sulgete Tallinna TV, mida sellegaplaanite ette võtta? Kui palju teie linnapeaks saadeskärbite linna kulutusi propagandale (televisioon, ajalehed, pressiesindajad jne.)?

Tallinna TV sulgeksin ma kohe ja päevapealt. Kui leidub mõni eraettevõte, kes on huvitatud selle jaama ostmisest, siis kindlasti eelistaksin niisama likvideerimisele erastamist ja selle läbi mõnede eurode päästmist uppuvalt Keskerakonna propaganda aluselt. Üldkokkuvõttes ulatuvad Tallinna PR-kulutused tänapäeval koos kõigi ajalehtede, pressiesindajate ja muidu propagandistidega kusagile 6 miljoni euro kanti. Ehk siis vanas rahas ca 100 miljoni krooni. Kogu selle summa kavatsen kokku hoida ja investeerida valdkondadesse, mis linnaelanikele tegelikult tähtsad on. Tallinna linn ei pea raiskama maksumaksja raha propaganda peale.