Kuigi meie online-intervjuu peateemaks oli kliima soojenemine-jahtumine, otsustas akadeemik vastata kõikidele talle esitatud küsimustele. Küsimused ja vastused on avaldatud muutmata kujul.

VIRGO: Maailmamere jahenemine
Kas maailmamere jahenemises võib süüdi olla ka jää sulamine ja suurte jääpankade triivimine väga sügavale soojadesse vetesse?

Ookeanide 700 m pindkihi jahenemine on jäämassi oluliselt suurendanud, põhjapoolkeral seni 13 % võrra 2007. aastaga võrreldes AMSR-E Sea Ice Extent IARC-JAXA andmetel. Globaalselt merejää mitte ei sula, vaid külmub suuremaks

II: Kumb väide on õige(m): “Ükski heategu ei jää karistamata” või “küll Jumal kõiki heategusid näeb ja meeles peab”

Mitte kumbki.

Millisena kujutate Teie ette surmajärgset eksisteerimist (elu)?

Sünnieelsena.

ALEKSANDER TOOMPUU: Maa pöörlemine
Kas Te ikka veel arvate, et tuulejaamad/veskid saavad energiat Maa pöörlemisenergia arvelt?

Saavad küll ja ainult sealt, kuid see on väga suur mittetaastuv energia, mis nähtavalt ei vähene. Vähemalt mitte inimkonna eksistentsi vältel.

MART: Nimetage, palun, 3 erialavälist eestikeelset raamatut, mida lugedes olete tundnud, et ilukirjandusliku teose lugemisele kulutatud aeg ei ole mõttetult raisatud.

“Tõde ja õigus”, “Hõbevalge” ja “Kuulsuse narrid”.

22:NII
1. Kas ja kuidas mõjutab teie väljaütlemine Eesti teadlaste rahastamise võimalusi?

Parandab, sest kinnitab loodusseaduste kehtivuse paratamatust.

2. Miks te näete nii palju vaeva probleemidele tähelepanu juhimisele? Pooled ei usu niikuinii ja teist poolt ei huvita. Milleks enda aega raisata (nende seletamiste, põhjendamiste jne peale nagu praegune intervjuu)?

Sapienti sat.