Regionaalminister kas eksib või püüab rahvale puru silma ajada, väites, et omavalitsuste toimetulekuraskuste peamine põhjus on nende väiksus (vt Delfi 24.04.2011 „Kiisler: omavalitsused ei suuda kohalikku elu mõjutada, kuid haldusreformi niipea ei tule“). Ka Tallinna, Eesti suurima omavalitsuse jaoks on sellele pandud kohustuste rahastamine sama problemaatiline nagu väikeste.

Suurtel linnadel on mõningates valdkondades veel keerulisem, sest proportsioone arvestades on kasutatavat raha vaat et napimaltki. Võtkem näiteks teede remondi ja hooldamise või haridusasutuste ülalpidamise kulud. Siinkohal tuleb silmas pidada asjaolu, et suure linna infrastruktuuri kasutavad ka ümberkaudsete omavalitsuste elanikud.

Seega on kohalike omavalitsuste toimetulekuraskuste puhul nende suurus või väiksus teisejärguline. Ilma omavalitsuste tulubaasi ja finantsautonoomia suurendamiseta on väikevaldade ja –linnade suurteks üksusteks liitmise kasutegur nullilähedane.

Paraku on valitsus viimastel aastatel kohalike omavalitsuste rahastamist muudkui piiranud, ent paradoksaalselt lisanud samal ajal nende kohustusi.

Kusjuures riiki valitsev Reformierakonna ja IRL-i koalitsioon tahab vastupidiselt Euroopa Nõukogu Regionaalsete ja Kohalike Omavalitsuste Kongress (CLRAE) soovitustele võtta kohalikelt omavalitsustelt sellegi vähese maksuautonoomia ehk võimaluse oma eelarvet kohalike maksude abil veidigi suurendada. Ja see euroopalikest põhiväärtustest eemaldumise kurss on paraku järjest süvenenud.

Valitsuskoalitsioon otsustas eelarveaukude lappimiseks kärpida omavalitsustele eraldatavat tulumaksuosa, ja seda olukorras, kus tulumaksulaekumise vähenemise tõttu omavalitsuste eelarved juba niigi kannatasid. Seega on koalitsioon tegelenud juba aastaid süstemaatiliselt kohalike omavalitsuste nöörimisega, samal ajal kui teiste Euroopa riikide valitsused oma omavalitsusi toetada on püüdnud.

Kõige lihtsam on öelda, et süüdi on omavalitsuste väiksus. Tegelikult tuleb aga riigil radikaalselt üle vaadata omavalitsuste rahastamise metoodika ja mehhanismid.

Autor on Tallinna abilinnapea.