Bart Simpsonit meenutava soenguga korvpallurikasvu Phevos ja Athena, seljas sini-oranžid plüüšriided, on elusuuruses modernsed tõlgendused Mükeene perioodist pärinevatest kujukestest, seletas Theodora Mantzaris, mängude orgkomitee kujundusjuht.

Seni pole Olümpose jumalate järgi nimed saanud Phevos ja Athena kreeklaste seas just kuigi populaarseks saanud. Kohalik press on neisse kahtlustavalt suhtunud, nii näiteks kirjeldas üks ajaleht neid kui “kaht ebamäärast kuju… küll suurte jalgadega, ent ilma iseloomu, võidutahte, vaimsuse ning tunneteta.”

Koos muistseid kreeka vaase kaunistanud võitlusfiguuridega on ka need kaks maskotti osa sellest “erakordsest identiteedist”, mille Mantzaris enda sõnul on loonud Ateenale ajal, kui mängud oma sünnipaika on naasmas.

9.99 eurot maksvad nukusuurused Phevos ja Athena, sildiga “Made in China”, on nüüdseks müügil kõikides võistluspaikades.

Olümpiamaskotid on olnud osa mängudega kaasaskäivast kommertskullaugust alates 1968. aasta Grenoble’i taliolümpiamängudest, kui areenile astus suusanukk Schuss. Mõned neist on olnud äärmiselt populaarsed, samas kui teised on saanud nii mõnegi põlgliku kommentaari märklauaks.