Inimeste grippi põhjustab väga nakkav gripiviirus. Haigus levib inimeselt inimesele piisknakkusena, kui haige köhib ja aevastab. Gripp on palju ohtlikum, kui tavaline külmetushaigus, sest sellega kaasnevad paljudel juhtudel tõsised haigused ja eluohtlikud komplikatsioonid.

Igal aastal avalikustab Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) vaktsiini koostise, mis aitab selle aastal kõige enam levivate tüvede vastu võidelda Gripivaktsiini peetakse kõige efektiivsemaks ennetavaks abinõuks. Grippi haigestumise vähendamiseks soovitab WHO riskigruppidesse kuuluvad inimesed vaktsineerida.

Igaüks võib grippi haigestuda. Hea tervis ja füüsiline vorm ei kaitse Sind gripi eest. Sa võid enese teadmata ka teisi nakatada, kuna sümptomid avalduvad 1-4 päeva möödudes. Vanematel inimestel ning lastel ja täiskasvanutel, kellel on diabeet, astma või kroonilised südame-, kopsuvõi neeruhaigused võivad tekkida gripi tõttu eluohtlikud komplikatsioonid.

Vaktsiin ei põhjusta grippi haigestumist. Vaktsiin sisaldab mittenakatavaid surmatud viiruseid mis annavad organismile vaid teada gripiohust.Gripivaktsiinid on hästitalutavad ja turvalised. Levinuim reaktsioon on punetus süstekohal 24-48 tunni jooksul.

Mida gripivastane vaktsineerimine mulle annab? Riskigruppi kuuluvatel inimestel võib elu päästa Väldib haigestumust ning hospitaliseerimist Väldib puudumise töölt või puhkuse ärarikkumise Vähenenud risk levitamaks viirust pereliikmetele, kaastöötajatele või sõpradele.

Lisainformatsiooni saad oma perearstilt.