Nõukogude ajal Noorte Meeste Kristliku Ühingu kaudu Soomest Eestisse tulnud endise ajakirjaniku, suhtekorraldaja ning usuõpetaja Auri Hakomaa äriidee pakkuda Tallinna iidses linnasüdames keskaegseid hõrgutisi töötab nagu õlitatult. Arvukates arvustustes üle ilma kiidetakse, et Tallinnas käies “ei tohi Olde Hansat vahele jätta”, “aeg möödub seal fantastiliselt” ning “toit on kõige selle täht”.

Sisuliselt asutas Hakomaa kohaliku Disneylandi, mis pakub külastajatele võimalust ajas üle 500 aasta tagasi reisida. Olde Hansa elab aastates 1450–1490 ja seda püütakse rõhutada nii palju kui võimalik, alates spetsiaalselt tellitud sisustusest kuni teenijate sõnapruugini välja (“kas teie kõhud juba laulavad?”).

Keskaeg lõpeb köögis

Tegelikult saab üks moodne asutus olla keskaegne vaid teatud tasemeni. Kolme aasta eest Oxfordis peetud konverentsil rääkis keskaegse köögi uurija Judy Gerjuoy Olde Hansa kohta, et tooraine on tänapäeval teistsugune: näiteks porgandid polnud tollal ainult oranžid, vaid mitut värvi ning moodsad veised on keskaegsetega võrreldes suuremad ja sisaldavad rohkem rasva.

Või siis köögitehnika: keskajal pandi ahi küdema ja kui ta oli piisavalt soe, võeti söed välja, toit pandi potiga hauduma ning temperatuur langes aegamööda. Modernsed ahjud töötavad aga kogu aeg ühtlasel kuumusel.

Ja kuigi veel viimaste jõulude ajal kirjutas üks Eesti koduajakiri, kuidas Olde Hansa peakokk Armin Vilms ehk köögimeister Arminus “lee ääres toimetab”, kasutatakse lahtist tuld vähe ning süüa ei tehta mitte äsja tapetud loomadest, vaid külmikutes hoitud lihast.

Kuid see ei häiri ilmselt kedagi. Tüüpiline kunde võib küll toitu oodates ette kujutada loomakeret vardas kolde kohal särisemas, kuid sisimas tahab ta, et kõik oleks nüüdisaegne ja puhas ning vastaks euronõuetele.

Siiski on köök Olde Hansa üks suuremaid saladusi.

Ekspressile on mitu allikat rääkinud, et menurestorani köök on suvise ja jõuluaegse turistidemassi teenindamiseks liiga väike. Seetõttu küpsetatakse road mujal valmis, tuuakse termoste ja muude nõudega Olde Hansasse ja neid vaid soojendatakse kohapeal enne lauale kandmist.