Paistab, et suurüritusi ja eriti laulupidu saadab uus trend - parimateks foto- ja videosalvestusteks kasutatakse nüüd masside kohal lendavaid droone.

Laulupeo kahe päeva jooksul lendas neid neli, paraku pidid korraldajad paluma kõigil lennud katkestada, kuna droonijuhtidel puudus korraldajatega eelnev kooskõlastus.

"Droone juhitakse raadio teel. Õhk on laulu- ja tantsupeol sagedustest paks, sest kohal on veel mitmeid operatiivteenistusega seotud saatjad, mobiilside, side lavaga, tele- ja raadioülekannetega seotud side ja nii edasi," selgitas laulupeo turvajuht Peeter Sepp, miks droonide lennud lõpetati.

Vähem tähtis ei ole ka inimeste ohutus juhuks, kui mõni mitu kilo kaaluv droon alla peaks kukkuma. "Analüüsi põhjal peetakse droone ohuallikaks lauluväljakul ja selle lähiümbruses väga tihedalt koos olevatele inimestele," lisas Sepp.

Teadeolevalt oli kõigi puhul tegu eraisikutega, kes tahtsid teha fotosid ja videot, ühel juhul oli tegu tellimuslennuga, ülejäänud juhtudel lennutati droone enda tarbeks.

Kaks droonilennutajat tabati lauluväljaku ala sees ja kaks väljaspoool. "Turvateenistus võis väravas kokku pakitud droone pidada ekslikult foto- või videotehnikaks," põhjendas Sepp, miks droonidega inimesed väljakualale lasti.

Kui turvameeskond droone nägi, hakati otsima nende juhtpulte kandvaid inimesi. "Droonijuhid mõistsid oma tegevuse ohtlikkust ja rohkem sanktsioone ei järgne. Loodetakse edasisele mõistvale koostööle," ütles Sepp.

Delfi filmis laulupidu lubatud kõrgusest lennukilt, vaata videost!