Nimelt hääletati kolmes osariigis põhiseadusemuudatuse poolt, millega sätestati, et abieluna saab käsitleda vaid mehe ja naise kooselu, kirjutab Time.

Kolmes suures osariigis — Arizona, California ja Florida — hääletati lisaks presidendi ja seadusandjate selgitamiseks ka referendumitel. Kõikides osariikides hääletas enamik valijatest selle poolt, et sisuliselt keelustati samasooliste abielud ehk määratleti abielu kui mehe ja naise vahelist kooselu. Eriti valusaks nüansiks homoaktivistide jaoks on tõsiasi, et sarnane homoabielusid keelav seaduseelnõu oli Arizonas veel kaks aastat tagasi maha hääletatud. Sel korral aga võeti vastu.

Samuti teeb kaotuse samasooliste abiellumise eest võitlevate lobigruppide jaoks kibedaks tõsiasi, et ebaõnnestuti ka muidu liberaalses Californias, kust vägagi võitu loodeti ja kuhu ka suurel hulgal meediaressursse suunati. Lootus, et Obama juhitud USAs omasoohuvilised abiellumise õiguse saavad, on seega mingiks ajaks paljude jaoks purunenud.

USA homoaktivistid on küll harjunud sarnaseid referendume kaotama, kuid selles, et neil oma seisukohtade propageerimiseks Californias raha poleks olnud, nad küll kurta ei saa. Äsjaste analüüside kohaselt kogus geiaktivistide leer enne referendumit ligikaudu 43,6 miljonit USA dollarit samal ajal, kui samasooliste abielude vastased said kokku vaid 29,8 miljonit. Võitu ei aidanud saavutada ka Hollywoodi prominentide poolt tehtud kihutustöö ja annetused.

Üheks põrumise põhjuseks võib pidada ka seda, et Obama meelitas valima ka ennekuulmatu hulga mustanahalisi, kes aga homoõiguste küsimuses küllaltki konservatiivsed on. CNNi uuringu kohaselt hääletas 69 protsenti mustanahalistest homoabielude keelustamise poolt. Samuti on küsitlused näidanud, et mustanahalised valijad on ka usinamad kirikuskäijad.