Lugedes üles, mida üks kaasaegne helistamiseks mõeldud tark taskuseade peab oskama, siis esimene on võimalus paigaldada telefoni erinevaid lisaprogramme. Kui telefoni operatsioonisüsteemis ei ole rakenduste poodi, siis pole tegemist nutitelefoniga. Enamus nutitelefonide loojaid on sidunud oma platvormi rakenduste poega, kust telefoniomanik saab tarkvara tasuta alla laadida või osta. Ametlikud rakendustepoed on platvormi omanike-haldajate karmi kontrolli all ja iga kasutajate eete jõudev rakendus on läbinud karmi kontrolli. Kasutajale on see hea, sest võimalus ametlikust rakendustepoest enda telefoni pahavara laadida on väga väike.

Kaasaegne tark mobiiltelefon on suuremal osal juhtudest puuteekraaniga. Paljude Nokiate ja BlackBerry’ide juhtimiseks on küll klaviatuur, kuid trend on selgelt puuteekraanide suunas. Oluline märksõna on multipuude ehk telefonid, mis saavad aru, kas mööda ekraani veetakse ühe või mitme näpuga.

Kaasaegne nutitelefon filmib ja pildistab ning 3 megapikseline kaamera on miinimumstandard. Kui üldiselt peetakse telefoni kaamerat niiöelda pildistamise hädalahenduseks, siis positiivse näitena võib välja tuua Nokia N8, millega on suhteliselt edukalt filmitud kõrgresolutsioonis linateoseid.

Välja arvatud iPhone, on nutitelefoni mälu võimalik MicroSD kaardiga laiendada. Kui kõrgema otsa nutitelefonidel on vähemalt kaheksa gigabaidi jagu püsimälu, siis odavamate seadmete ainus andmetalletuskanal on mälukaart.

Kaasaegne tark telefon töötab teejuhina, enamikul seadmetel on eraldi GPS vastuvõtja. Seda sisse lülitades tuleb aga meeles pidada, et igale telefoniga tehtud pildile võidakse kaasa panna ka foto tegemise koordinaadid. Vahel on see tore lisand, ent harva võib selle kaudu jõuda kurjade kavatsustega inimesteni liigset infot. Mis kasu on Facebookis enda aadressi varjamisest, kui kodus tehtud perepildil on küljes täpne koordinaat?
Tänane nutitelefon on kaughallatav. See tähendab, et telefonist saab arvutisse teha varukoopiaid, uuendada tarkvara ja telefoni varguse puhul sealt andmed kustuda. Samas ei tasu unustada, et nö esmane kaitseliin on ikkagi kasutuskood, mille peab nutitelefoni kasutamiseks iga kord ekraanile toksima või vedama.
Nutitelefoni ostes tuleb kohe seadistada andmeside võimalused. Saab ise määrata, millal telefon mobiilset internetti kasutab ja millise andmeside paketiga liituda? Kui pidev internet on lubatud, võib arve väga suur tulla, lisaks on tark keelata andmeside välismaal.

Avalikus WiFi võrgus tuleb nutitelefoni puhul meeles hoida samad turvareeglid, mis arvutit kasutades.