USA mereväe hävitaja USS McFaul jõudis Gruusia Musta mere sadamasse Batumisse pühapäeval, tuues kaasa beebitoitu, pudelivett ning toetussõnumi sõjaseisukorras olevale liitlasele.

Kindralkolonel Anatoli Nogovitsõn ütles laupäeval, et ei usu, et selline varustamine aitaks kaasa atmosfääri stabiliseerimisele piirkonnas.

Gruusia kaitseminister David Kezerašvili ütles pärast USA mereväeohvitseride tervitamist McFauli pardal, et Gruusia tunneb end tänu laevade saabumisele Venemaa agressiooni ees turvalisemalt.

USS McFaul, mille pardal on 55 tonni humanitaarabi, on esimene kolmest USA laevast, mis sel nädalal Gruusiasse saabuvad.

Gruusiasse humanitaarabi toovate USA jõudude komandör mereväekapten John Moore pidas fakti, et abi toob kohale sõjalaev, vähetähtsaks. Tema sõnul ollakse tõepoolest humanitaarmissioonil.

Arleigh Burke-klassi hävitaja on varustatud mitmesuguste relvadega, sealhulgas Tomahawk raketid, mis võivad kanda nii tavalist kui ka tuumalõhkepead, ning arenenud radarisüsteem. Turvalisuskaalutlustel ei ütle merevägi, kas laevadel on tuumarelvad, kuid tavaliselt neid seal ei ole.

USA ametniku sõnul sildus laev Gruusia peamises naftasadamas Batumis, sest kardeti, et Poti sadam on liiga kahjustatud, mitte seetõttu, et Poti on lähemal Vene vägedele Abhaasias ja Gruusias endas.