“Iraani küsimus on üsna selge,” ütles ta telekanali NBC programmis “Today”. “Me peame likvideerima redupaigad, kus on terroristid ning Iraanis on kindlasti mõned al-Qaeda liikmed,” lausus Myers.

Raportid kinnitavad, et al-Qaeda on mõnda aega tegutsenud Iraanis, seda eriti pärast USA aktsioone Afganistanis, lisas Myers.

Tema kommentaarid järgnesid nädalavahetuses avaldatud uudisele, et USA kõrged ametnikud kohtuvad teisipäeval arutamaks USA strateegiat Iraani suhtes, sealhulgas Pentagoni plaani seal rahvaülestõusu organiseerimisest.

Meedia teatel arutavad ametnikud kontaktide peatamist Iraaniga, kuid Myers ei saanud seda kinnitada.

“Ma ilmselt lähen sellele kohtumisele, nii et ma tean rohkem pärast seda, kui me oleme kohtunud,” lausus ta.

Washingtoni surve alla sattunud Iraan teatas esmaspäeval terrorivõrgustiku al Qaeda mitme liikme vahistamisest.

Ameeriklaste väitel on neil luureandmeid sellest, et Iraanis varjuvad al Qaeda liikmed teadsid eelnevalt 12. mai terroriaktidest Saudi Araabias, milles hukkus 34 inimest, sealhulgas kaheksa ameeriklast.

USA juhtivad seadusandjad prognoosisid pühapäeval, et Iraanist on oodata positiivseid arenguid seoses al Qaedaga.

Iraani riigiraadio teatas esmaspäeval viitega välisministeeriumi esindajale Hamid Reza Asefile, et islamivabariigis vahistati mitu al Qaeda liiget, kuid nende seas ei olnud kõrgeid tegelasi.

“Iraan suhtub tõsiselt al Qaedasse,” ütles ta, kutsudes Washingtoni “järgima rahvusvahelistes suhetes loogikat ja tarkust ning hoiduma sekkuvate märkuste tegemisest.

Iraan, keda USA president George W. Bush nimetas koos Iraagi ja Põhja-Koreaga “kurjuse teljeks”, saatis Teherani kinnitusel eelmisel aastal riigist välja umbes 500 al-Qaeda liiget, kes imbusid sinna Afganistanist, Pakistanist ja Iraagist.

Iraani välisminister Kamal Kharrazi kinnitas esmaspäeval Prantsuse ajalehes Le Figaro, et Teheran on andnud oma parima al Qaedaga seotud isikute väljasaatmiseks ning tal pole mingit huvi seda terrorivõrgustikku toetada.

“Meie piirid Afganistani ja Pakistaniga on nii pikad, et mõned al-Qaeda liikmed on otsinud redupaika Iraanis. Me oleme neist paljud arreteerinud ning päritoluriiki tagasi saatnud,” ütles Kharrazi.

Iraani suursaadik ÜRO-s Javad Zarif kinnitas pühapäeval, et Iraan püüab tuvastada vahi all viibivate al Qaeda väidetavate liikmete isikud ning on valmis andma nad üle “sõbralikele valitsustele”, sealhulgas Saudi Araabiale.

USA ametnikud süüdistavad Iraani lisaks varjupaiga pakkumises terroristidele ka salajases tuumarelvaprogrammis ning sekkumises sõjajärgse Iraagi asjadesse.