Kahjuks on meedia vastukaja olnud peamiselt negatiivne: Evelin Ilvesel polevat midagi paremat teha. Arstide liidu peasekretär avaldas arvamust, et ülekaalulisus ei ole nii oluline küsimus, et sellega praegusel raskel ajal tegeleda.

Leian, et Evelin Ilvesest on täiesti valesti aru saadud ja lahmima tormatud enne järelemõtlemist. Ma ei usu, et Evelin Ilvesel ei ole midagi teha: olla riigi esimene leedi, juhtida kahte majapidamist propageerida tervislikkust eri kanalite vahendusel – see kõik võtab oma aja. Olen kindel, et tema päev on tunduvalt pikem kui keskmise eestlase oma.

Evelin Ilvese üleskutse iva oli juhtida tähelepanu teadlikkuse suurendamise vajadusele. Fakt on see, et eesti rahvast tapavad peamiselt südameveresoonkonna haigused. Fakt on ka see, et 90% juhtudel need põhjustatud valedest eluviisidest.

Suhtumine neisse faktidesse on arstide liidu ametlikku seisukohta vaadates ülimalt kitsarinnaline. „Ma ei arva, et ülekaalulisus on nii oluline küsimus. Meie sellega nüüd küll tegelema ei hakka,“ olid Katrin Rehemaa sõnad.

Muidugi mitte, sest suurem osa arstide võhmast läheb diabeedi, kõrge vererõhu ja kolesterooli taseme, liigese- ja südamehaiguste ravimise peale. Kas arstide liidule on kunagi pähe tulnud, et kõik need haigused on suurel määral seotud elustiiliga?

Eesti rahvast on ülekaaluline peaaegu pool. Ülekaalulisus põhjustab diabeeti, kõrget vererõhku ja kolesterooli taset, liigese- ja südamehaigusi. Aga tohtrite esmane valik on ravimeid välja kirjutada, mitte aga suunata inimesi õigele rajale esimeste krooniliste sümptomite ilmnemisel või tõbede ennetamisel.

Mina ei näinud proua Ilvese sõnavõtus rünnakut kellegi vastu. Evelin Ilves üritas dialoogi arendada, aga visates palli vastaspoolele, sai ta palli asemel tagasi teenimatu kivirahe.

Järeldasin Evelin Ilvese sõnavõtust, et eesti rahvas peaks hakkama rohkem oma tervise peale mõtlema. Mitte homme, kui raha on rohkem, või ülehomme, vaid täna, siin ja praegu. Enne, kui rasvumine on varjatud suremuse põhjustaja number üks. Selleks, et probleemi teadvustada, ei ole vaja meeletut hulka raha ja vaeva.

Muutuse eeldus on teadvustamine. Nagu alkoholismi puhul, kus esimene samm kainuse poole on tihti seotud sõnadega: “Tere, minu nimi on Juku ja ma olen alkohoolik”. Evelin Ilves üritab sundida eesti rahvast tõusma püsti ja ütlema: “Tere, mina olen eesti rahvas ja ma olen ülekaaluline.”

Ta suunas oma sõnavõtu inimestele, kellelt lootis suurimat toetust – arstidele. Aga tundub, et eesti arstidele meeldib võidelda tagajärgedega ja mitte ennetada probleemi. Saan aru, et paljusid inimesi, kes juba põevad kroonilisi haigusi, on juba hilja suunata, aga me peaksime mõtlema tulevikule.

Eesti rahva tervis ei ole valimiskampaania või viisaastaku plaan. Me peaks olema võimelised ette plaanima 30–40 aastat. Midagi nii suurt nagu rahva tervis ei muuda üleöö, selleks läheb vähemalt üks – kaks inimpõlve. Müts maha Evelin Ilvese ees, et ta on võtnud südameasjaks rahva tervise eest võitlemise.