Esimese sertifikaadi andis DHL Estonia esindajatele üle MTA peadirektor Enriko Aav, kes toonitas ettevõtjate ja tolli vastastikuse usalduse tähtsust. "Volitatud ettevõtja staatuse omistamine aitab kindlasti arendada ja tugevdada äriühingu ja tolli suhteid, kuna annab mõlemale poolele kindluse ja garantii usaldusest," rääkis Aav.

Volitatud ettevõtjat võib määratleda ettevõtjana, kes on Euroopa Liidus oma tolliga seotud toimingutes usaldusväärne ja kes saab seega kogu ühenduses kasutada temale tolli poolt võimaldatud soodustusi.

Aava sõnul on tähtis, et Maksu- ja Tolliamet saaks muuta usaldusväärsete klientide tegevuse võimalikult hõlpsaks ja nii koondada ressursse probleemsete klientidega tegelemiseks. Aav lisas, et AEO sertifikaat on tunnustus kvaliteedist ning sellega arvestatakse kogu Euroopa Liidus.

Alates 2008. aastast on igal Euroopa Liidu tolliterritooriumil asutatud ettevõttel võimalik taotleda volitatud ettevõtja (AEO - authorised economic operator - ingl k) staatust. Kokku on AEO sertifikaate väljastatud 262, Eestis oli DHL Estonia esimene sertifikaadi saaja. Avaldusi staatuse saamiseks on Eestis esitanud kokku 7 ettevõtet.

AEO sertifikaate on kolme liiki ning vastava liigi AEO sertifikaadi olemasolu võimaldab taotlejal kergemat juurdepääsu tollialastele lihtsustustele või annab sertifikaadi omanikule hõlbustusi seoses turvalisuse ja julgeoleku kontrolliga. Lisaks on soodustusi, mida saavad kasutada kõigi kategooriate volitatud ettevõtjad, näiteks vähem füüsilisi- ja dokumendikontrolle (v.a juhul, kui Euroopa Liidu õigusaktidega on ette nähtud kindel hulk kontrolle). Ettevõtjad saavad taotleda ka ühissertifikaati (tollialased lihtsustused koos turvalisuse ja julgeolekuga), mis hõlmab kõiki eelnimetatud soodustusi.

Volitatud ettevõtja sertifikaat antakse taotlejale, mitte tema klientidele, nii saab volitatud ettevõtja kasutada soodustusi üksnes enda nimel. See üldpõhimõte kehtib igat liiki ettevõtjate jaoks rahvusvahelises tarneahelas.

Taotlusi AEO staatuse omandamiseks saab esitada kirjalikult Maksu- ja Tolliametile või ka digitaalallkirjaga allkirjastatult e-posti teel aeo-info@emta.ee MTA Interneti leheküljel http://www.emta.ee/?id!585 esitatud vormil. Samal leheküljel on lugemiseks ka AEO staatusega seonduv lisainfo.