Need on mõned huvipakkuvad küsimused enne neljapäeval Sapporos algavaid põhja suusaalade maailmameistrivõistlusi, kirjutab Etvsport.

Torino suusakuninganna Kristina Šmigun teeb oma avastardi Sapporos suusavahetusega sõidus (25.02), mis jõudis MM-areenile esmakordselt 2003. aastal ja Šmigunile ka kohe esimese tiitlivõidu tõi. Sama ala võitis Kristina ka aasta tagasi Torino OM-il.

Kristinal on aga Sapporos vaja murda võimas vastupanu — tänavu pidurdamatuna näiv Virpi Kuitunen, Marit Björgen, Katerina Neumannova, Petra Majdic, Valentina Ševtšenko ja veel mitmed naised ihkavad ise kirkaima auhinna kaela saada naiste individuaaldistantsidel. Kristina isast peatreener Anatoli Šmigun on igatahes MMi eel optimistlik ja teatas, et kahekordse olümpiavõitja hetkeseis on sama hea kui aasta tagasi Torino mängude eel.

Andrus Veerpalu põlvevigastuse järel on Eesti meestekoondise suurimad lootused Sapporos seotud ehk Jaak Maega, kes seadis tänavu eesmärgiks end parandada pikkadel distantsidel ja olla edukas Sapporo 50 km ühisstardist sõidus. Viimatine Skandinaavia karikaetapp Jõulumäel andis aga mõista mehe heast vormist 15 km vabatehnikas, mis lubab loota kõrget kohta ka suusavahetusega sõidus, mis on kavas juba sel laupäeval (24.02).

Tänavuste tulemuste põhjal läheb Sapporosse Eesti sprindi esinumbrina Peeter Kümmel, kes Rõbinskis võitis B-finaali ning Changchunis oli B-finaali teine. Kümmel ise on teatanud, et poolfinaalist väljajäämine oleks tema jaoks pettumuseks. Eesti sprinditreener Björn Kristiansen ei pea võimatuks ka pääsu A-finaali.

Sapporo saab tõestamise kohaks ka juba aastaid Eesti koondises olnud Priit Naruskile, kes sprindile ümber spetsialiseerununa on juba MK-sarjas ka esikümnesse mahtunud.

Naruski jaoks pole aga näiteks Sapporos Eesti sprinditeate võistkonda pääsemine sugugi kindel, sest nooruke Timo Simonlatser on sel hooajal end heast küljest näidanud. Björn Kristianseni sõnul pannakse reedese (23.02) sprinditeate koosseis paika päev varem toimunud klassikasprindi alusel.

Ainus Eesti koondise nn. mitte-suusataja Sapporos on suusahüppaja Jens Salumäe. Tema tülid koondise peatreeneri Hillar Heinaga on aga hooajaeelse hea vormi nullinud ning etteasted MK-sarjas on jäänud oluliselt tagasihoidlikumaks.