Viimane kuulus omal ajal president Martti Ahtisaari ajutrusti. Nad olid tulnud tervitama Erik Terki ja tema Eesti Tuleviku-uuringute instituuti 20. aastapäeva puhul.

Vene akadeemik tõdes, et Hiina osakaalu tuleviku majanduses hinnatakse üle ning tema analüüsi põhjal peatub Hiina tõus peagi - seda tänu USA ja Euroopa suuremale tööviljakusele.

Akadeemik juhtis aga tähelepanu, et "vana maailm" on takerdumas väikestesse külmadesse sõdadesse: Iraan contra Saudi-Araabia, Armeenia contra Aserbaidzhaan jne. 

Delfi küsimusele Venemaa väidetava suure nanotehnoloogia- ja teadusplahvatuse kohta Skolkovo teaduslinnas vastas akadeemik Dõnkin aga skeptiliselt.

"Ekspresident Medvedevi asutatud teaduslinnak on muidugi samm edasi. Näiteks saab sinna kõikjalt maailmast lennata viisavabalt. Nanotehnoloogiasse investeerib riik kõvasti. Samas aga pole Venemaal oma autotootmist või muud märkimisväärset tehnoloogiatootmist, mille uuendamisele teadlased saaksid pühenduda," ütles akadeemik.

Soome professor aga rõhutas boheemlaste ehk vabade intellektuaalide osa tuleviku ühiskonnas.

"Ilma loomingulise intelligentsita on elu emotsioonivaba ja ei teki uusi ideid. Kirjutan sellest oma uues raamatus "Kas boheemlaskapitalism on vastus inimkonna hädadele?"," mainis Kaivo-Oja Delfile.

Veel nentis põhjanaabrite professor, et tulevikus suhtlevad inimesed virtuaalkeeles, milleks on suures koguses 3D virtuaalmaailmaailma. Selle tagajärjel elavad inimrühmad justkui igaüks omaette universumis, mis eriti kokku ei puutu.

"Nimetan seda multiversumiks," ütles professor Delfile. "Ohuks saab see, et eri inimgruppidel tekib täiesti erinev tõde ja erinev elukogemus."

Eerik Terk tutvustas instituudi ligi 300 uuringust koosnevat teadustegevust. Ilmselt on Terk kõige enam eestlastele silma jäänud oma ennustusega Talsingist kui Tallinna ja Helsingi kaksiklinnast, mis ongi meie silme all täitumas.

Tallinna ja Helsingi vahel veetakse kaupu vääristamiseks, sealhulgas isegi pesu pesemiseks. Uurijate arvates on Tallinki laevadel reisijatel järjest tihemini isiklikud sõidueesmärgid, mitte üleüldine soov ringi vaadata.

Konverentsil tegi märkmeid Hans H. Luik.