„Koalitsioon, mille sees on võimalik moodustada veel väiksemaid koalitsioone, kellel ikkagi on riigikogu saalis enamus, kindlasti ei ole mõistlik. Meil on sarnaseid negatiivseid kogemusi ja me kindlasti eelistaksime koalitsiooni, kus kõik osapooled on vältimatult vajalikud ja igaüks saab oma huve kaitsta. See on kindlasti üks meie eelistus,“ rääkis Mikser Delfile.

„Me oleme alati valmis rääkima, aga kui läheme rääkima sisu, koalitsioonileppe üle, siis me kindlasti ei tahaks mängida vähempakkumise mängu, vaid laua taga peaksid olema need osapooled, kellest koalitsioon moodustatakse. Minu tugev eelistus on kolmepoolne läbirääkimine,“ rõhutas Mikser, et Reformierakond peaks esmalt välja valima, kellega soovib koalitsiooni minna.

„Nelja osapoolega koalitsiooni variant annab kokku tublisti üle 60 hääle, aga samal ajal, kui on vaja riigikogu saalis saada enamus, siis võib jätta ühe kolmest väiksest kõrvale. See ei ole kindlasti tervislik koalitsiooni jaoks,“ ütles Mikser.

Teine murekoht neljapoolsete läbirääkimiste juures on see, et tekib küsimus, kas Reformierakond soovib alustada kõnelusi kolme partneriga, et ühel hetkel neist üks kõrvale jätta. „Kindlasti on see võimalus ja see ei ole väiksemate partnerite seisukohast ihaldusväärne võimalus,“ kõneles Mikser.

Reformierakond kutsus SDE, IRLi ja Vabaerakonna läbirääkimiste laua taha homme kella kolmeks, kuid see on sotsiaaldemokraatide hinnangul veidi liiga vara. „Me homme alles koguneme oma uue valitud fraktsiooniga, need konsultatsioonid peaksid ootama vähemalt reedeni,“ lausus Mikser.

„Selge on, et valimiste võitja tahab liikuda kiiresti, samal ajal teised peavad mõnevõrra analüüsima seisu põhjalikumalt, sest kindlasti sellel, et valimistulemused ei vastanud päris ootustele, on mingisugused põhjused ja kindlasti peab ka sisekaemusega tegelema ja küsima, kas suudame oma valijate ootustele vastata minnes taas sellesse koalitsiooni sellistel tingimustel.“

Mikseri hinnangul on sotsiaaldemokraatidel ühisosa nii IRLi kui ka Vabaerakonnaga, kuigi erinevates valdkondades. Samas märkis ta, et valijad näitasid valimistel soovi näha valitsemas ka uusi jõude, mistõttu võiks võimaluse saada Vabaerakond, kui nad ise seda soovivad ja valitsusvastutuse kandmiseks end küpseks peavad.