“Usalduskrediit on läbi”, “kaua võib?”, “ta peab tagasi astuma”. Need on ajalehes Postimees sel nädalal ilmunud hüüded. Ind, millega prefekti seni alati kaitsnud ja lohutanud väljaanne täna mehe kägiveeni järab, on vapustav. Ühest küljest avaldan toetust, ent samas ka imestust. Mis toimub?!

Tänase seisuga on alust arvata, et tosin aastat Tartu politseis majanduskuritegude talituses töötanud Kalle Kolk jõi ennast 22. veebruari õhtul täis, istus autorooli ja sõitis otsa teda peatada püüdnud abipolitseinikule. Kas see nii oli, selgitab uurimine. Pean siinkohal avaldama nördimust, et abipolitseinik Hendrik Sihtiga (see allaaetud mees) tehtud usutlus sisaldas detaile, mis võivad uurimist korvamatult kahjustada. Aga see selleks, tuleme Otsalti juurde tagasi.

See nädal tõi päevavalgele fakti, et juba viis aastat tagasi sõitis seesama Kolk purjus peaga teisele autole tagant sisse. Õnneks ei saanud keegi vigastada. Kolk jäeti prefekt Otsalti nõusolekul “tingimisi” ametisse. Täna nõutakse liigset leebust ilmutanud Otsalti verd. Mees ise, nagu talle skandaalide puhul omane, redutab välismaal.

Seni on tartlaste lemmikleht Otsaltiga seonduvate skandaalide puhul ettevaatlik olnud. Vaata kuidas tahad, väljaande suhtumine prefekti nii retriiver Lily juhtumis kui ka prefektuurile hirmkalli pinna rentimise või politseipäeval oma pildi ja “Ristiisa” sildiga viina pakkumise või Neinar Seli autoga jahil käimise küsimuses, oli — ütleme — kaitsev, seisukoht äraootav.

Nüüd aga, kuigi Kalle Kolki pole veel abipolitseiniku joobespäi allaajamises kaugeltki süüdi mõistetud, tulistab Mart Kadastiku leht Andrus Ansipi sõbra sõelapõhjaks. Sunnib küsima, miks.